Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα, που ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ,  ανακοίνωσε νέα μέτρα για να «σπάσει οριστικά το ανοδικό σπιράλ των τιμών» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με αυτά επιβάλλονται «σημαντικές μειώσεις τιμών των βασικών ειδών διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2024.  Πρόκειται για τις τιμές 5.000 βασικών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες «δεν θα πρέπει πλέον να κινούνται ανοδικά, παρά μόνο πτωτικά», όπως εξήγησε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία αναμένεται να διεκδικήσεις από τους παραγωγούς τροφίμων μειώσεις στις τιμές από 2% έως 5%, στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του λιανοπωλητή Les Mousquetaires κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών με βουλευτές.

Όπως γράφει το Reuters, οι Γάλλοι λιανοπωλητές επέκριναν τους γίγαντες καταναλωτικών αγαθών όπως η Unilever και η Nestle για αυξήσεις τιμών, τις οποίες χαρακτηρίζουν ως αδικαιολόγητες.

Η κυβέρνηση άσκησε επίσης πίεση στους παραγωγούς καταναλωτικών αγαθών να μειώσουν τις τιμές.

Το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών είναι λιγότερο δαπανηρή, δήλωσε ο πρόεδρος της Les Mousquetaires, Thierry Cotillard, και οι τιμές που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό.

«Πιθανώς θα πρέπει να μπορούμε να απαιτήσουμε από τις μεγάλες ομάδες (καταναλωτικών αγαθών) να μειώσουν τις τιμές μεταξύ 2% και 5%», είπε.

Ο Cotillard υπογράμμισε ότι η επιχείρηση του ομίλου στην Πορτογαλία είχε καταφέρει να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές με εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, επειδή οι συζητήσεις για τις τιμές εκεί δεν περιορίζονται σε ένα ετήσιο παράθυρο. Η Les Mousquetaires λειτουργεί στην Πορτογαλία με το έμβλημα Os Mosqueteiros.

«Το αίτημά μας, να είμαστε σε θέση να διαπραγματευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως οι φίλοι μας στην Πορτογαλία και την Ισπανία, μας φαίνεται απολύτως νόμιμο», υποστήριξε.

Το παράθυρο των διαπραγματεύσεων

Η Γαλλία, η οποία έχει κανονισμούς που υπαγορεύουν ένα ετήσιο παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές – από την 1η Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου – εξετάζει έναν νόμο που θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο οι συνομιλίες να ξεκινήσουν συντομότερα και να ολοκληρωθούν έως τις 15 Ιανουαρίου.

«Σας ζητάμε, στη σχέση που έχουμε με ομάδες καταναλωτικών αγαθών, να μας εμπιστευτείτε και να μας αφήσετε να διαπραγματευτούμε», είπε στους νομοθέτες ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»