Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 προχώρησε χθες Τρίτη ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον ίδιο οίκο έξι ελληνικών τραπεζών: της Alpha Bank, της Attica Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τράπεζες: Στη Moody’s η σκυτάλη αναβαθμίσεων των τραπεζών 

Η εξέλιξη ακολουθεί την απόφαση του οίκου Moody’s να αναβαθμίσει στις 15 Σεπτεμβρίου το αξιόχρεο της Ελλάδας σε Ba1 από Ba3, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Moody’s οφείλεται στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις σημαντικές βελτιώσεις των θεμελιωδών χρηματοοικονομικών μεγεθών των τραπεζών. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα ενισχύσουν επίσης την ενσώματη κεφαλαιακή τους βάση και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αξιολόγηση είναι οι καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, οι οποίες παρέχουν ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας. Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε την πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba1 (σταθερή) από Ba3 (θετική). Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αύξησε το μακροοικονομικό προφίλ που αποδίδει στην Ελλάδα, το οποίο με τη σειρά του ασκεί ανοδικές πιέσεις στα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ και των έξι αξιολογούμενων τραπεζών.

Η Moody’s προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,2% για το 2023-27, με τις επενδύσεις και την κατανάλωση να αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα υποστηριχθούν έντονα από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι η θετική τάση στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων θα συνεχιστεί λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών, των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και των περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία