Πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) του ΟΗΕ.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΟΜ, 43.059 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών στη βόρειοανατολική Λιβύη», ανέφερε ο Οργανισμός στην νεότερή του έκθεση για την κατάσταση στην ανατολική Λιβύη μετά το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel στις 10 προς 11 Σεπτεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 3.300 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η έλλειψη προμηθειών πόσιμου νερού φαίνεται να οδηγεί πολλούς ανθρώπους εκτός της Ντέρνα, σε περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης.

Κλιματική αλλαγή: Εστία κινδύνων η Μεσόγειος – Τι οδήγησε στην καταστροφή στη Λιβύη

Μολυσμένο το δίκτυο ύδρευσης

Οι αρχές της Λιβύης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό της πόλης να μην χρησιμοποιεί πια το τοπικό δίκτυο υδροδότησης, που έχει μολυνθεί όπως υποστηρίζουν οι ίδιες από τα νερά των πλημμυρών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι υπηρεσίες του, κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσπαθούν να «προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη υγιεινής».

Οι επείγουσες ανάγκες των εκτοπισμένων αφορούν τη «σίτιση, το πόσιμο νερό, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική στήριξη», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ αποκαταστάθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Ντέρνα ύστερα από διακοπή 24 ωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα