Ποσά που δεν έχουν προηγούμενο και φτάνουν ακόμη και τις 18.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πληρώνουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικία σε μερικά από τα κεντρικά σημεία ευρωπαϊκών πόλεων όπως είναι η Ζυρίχη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Οι τιμές στην ελβετική πόλη έχουν φτάσει τα 18.100 ευρώ, στο Παρίσι καθώς φτάνουν τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και ακολουθούν Λονδίνο με 8.500 ευρώ, Βιέννη με 7.750, Στοκχόλμη με 6.700, Δουβλίνο με 5.550, Μιλάνο με 5.300, Βερολίνο με 5.000 και Μαδρίτη με 4.000 ευρώ περίπου σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από νέα έρευνα του Bloomberg.

Ακίνητα: Πλήγμα στην αγορά πολυτελών κατοικιών από την εκτόξευση των επιτοκίων

Ειδικά στη Ζυρίχη, η ζήτηση αυξάνεται λόγω συνεχώς προσλήψεων από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης πωλούνται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σε τιμές πάνω από το διπλάσιο του Λονδίνου, ενώ ακόμη και στο υπόλοιπο Καντόνι της Ζυρίχης, το οποίο περιλαμβάνει απομακρυσμένα ορεινά χωριά, οι ζητούμενες τιμές είναι σχεδόν στο επίπεδο αυτών του Παρισιού. Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 μηνών.

Η Ζυρίχη είναι χωριστή περίπτωση και για αυτό η UBS Group AG, η οποία σημεωτέων εδρεύει στην πόλη, την κατέταξε ως την πόλη με τον υψηλότερο κίνδυνο στον κόσμο να υποστεί φούσκα ακινήτων. Τα σπίτια στη συγκεκριμένη ελβετική πόλη κοστίζουν 50% περισσότερο από όσο πριν από μια δεκαετία. Αυξανόμενος αριθμός κατοίκων με υψηλό εισόδημα έχει βοηθήσει στην άνοδο των τιμών.

Η έκθεση της UBS

Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση UBS Global Real Estate Bubble Index (Παγκόσμιος Δείκτης Φούσκας Ακινήτων της UBS), οι ανισορροπίες στις αγορές ακινήτων μειώθηκαν σημαντικά, αλλά η Ζυρίχη μαζί με το Τόκιο παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου για φούσκα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η UBS ανέλυσε τις τιμές των κατοικιών σε 25 μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη φετινή μελέτη μόνο αυτές οι δύο πόλεις παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου φούσκας, αντί για εννέα πόλεις πριν από έναν χρόνο. Το Τορόντο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ και το Τελ Αβίβ που προηγουμένως ανήκαν στη ζώνη κινδύνου, βρίσκονται τώρα στην αποκαλούμενη υπερτιμημένη ζώνη. Αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι αγορές κατοικιών στο Μαϊάμι, τη Γενεύη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, τη Στοκχόλμη, το Παρίσι και το Σίδνεϊ, οι οποίες εξακολουθούν επίσης να χαρακτηρίζονται από την UBS ως υπερτιμημένες.

Μικρή ανάσα για Παρίσι, Βιέννη και Βερολίνο

Σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Βιέννη και το Βερολίνο καταγράφηκε πτώση στις πολύ υψηλές τιμές σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον ξεχωριστό δείκτη τιμών πόλεων Bloomberg City Tracker.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι αυξήσεις υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να προσαρμόζονται σταδιακά σε υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι αγορές κατοικιών όπου η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά πιο περιορισμένη συμβάλλουν στη διατήρηση κατώτατου ορίου στις τιμές το οποίο δεν μεταβάλλεται εύκολα. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουν επιδράσει πλήρως στην αγορά οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης όπως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή