
Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει το ατόπημα του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να αποκαλέσει «κρατίδιο» το ψευδοκράτος που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος του φραστικού λάθους και το πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι έννοιες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται, παραθέτουμε τους σχετικούς ορισμούς.
Κασσελάκης: Η απάντηση για το ατόπημα με το ψευδοκράτος – Τι είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Τι σημαίνει ψευδοκράτος
Ως ψευδοκράτος αναφέρεται μια πολιτική οντότητα η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως κράτος, ωστόσο δεν έχει καθόλου ή έχει ελάχιστη διεθνή αναγνώριση. Συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιας στρατιωτικής ή πολιτικής σύγκρουσης. Στην ελληνική βιβλιογραφία, με τον όρο ψευδοκράτος γίνεται αναφορά συνήθως στο κράτος που έχουν εγκαταστήσει οι Τούρκοι στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου. Επίσης, ως ψευδοκράτη είναι γνωστά και η Υπερδνειστερία, το Κόσοβο, η Αμπχαζία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ (γνωστό ως Αρτσάχ από το 2017), η Σομαλιλάνδη και η Νότια Οσσετία. Ως ψευδοκράτη μπορούν να χαρακτηριστούν και οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες προέκυψαν μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή.
Τι σημαίνει κρατίδιο
Από την άλλη πλευρά, ο όρος κρατίδιο χρησιμοποιείται κυρίως με δύο σημασίες: α) Για τις πολιτικές οντότητες οι οποίες συναποτελούν τα ομόσπονδα κράτη, όπως για παράδειγμα εκείνο της Γερμανίας (16 στο σύνολο τους). β) Για αυτόνομα κράτη, διεθνώς αναγνωρισμένα, τα οποία είναι μικρά σε έκταση και πληθυσμό (Λιχτενστάιν, Μονακό κτλ).
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δύο όροι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται καθώς με τον όρο κρατίδιο περιγράφονται διεθνώς αναγνωρισμένες κρατικές οντότητες, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό αμφισβητούμενο καθεστώς. Αντιθέτως, τα ψευδοκράτη δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και αποτελούνται από διεκδικούμενα εδάφη μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι με το γλωσσικό του ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης «αναβάθμισε» το ψευδοκράτος των Κατεχόμενων σε κρατίδιο, «εξαλείφοντας» το γεγονός ότι δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, πόσο μάλλον από την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σχηματίστηκε μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή του 1974 η οποία έχει οδηγήσει στη μακρόχρονη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Πηγή: tovima.gr


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές