Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει το ατόπημα του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να αποκαλέσει «κρατίδιο» το ψευδοκράτος που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος του φραστικού λάθους και το πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι έννοιες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέονται, παραθέτουμε τους σχετικούς ορισμούς.

Κασσελάκης: Η απάντηση για το ατόπημα με το ψευδοκράτος – Τι είπε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τι σημαίνει ψευδοκράτος

Ως ψευδοκράτος αναφέρεται μια πολιτική οντότητα η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως κράτος, ωστόσο δεν έχει καθόλου ή έχει ελάχιστη διεθνή αναγνώριση. Συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιας στρατιωτικής ή πολιτικής σύγκρουσης. Στην ελληνική βιβλιογραφία, με τον όρο ψευδοκράτος γίνεται αναφορά συνήθως στο κράτος που έχουν εγκαταστήσει οι Τούρκοι στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου. Επίσης, ως ψευδοκράτη είναι γνωστά και η Υπερδνειστερία, το Κόσοβο, η Αμπχαζία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ (γνωστό ως Αρτσάχ από το 2017), η Σομαλιλάνδη και η Νότια Οσσετία. Ως ψευδοκράτη μπορούν να χαρακτηριστούν και οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες προέκυψαν μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή.

Τι σημαίνει κρατίδιο

Από την άλλη πλευρά, ο όρος κρατίδιο χρησιμοποιείται κυρίως με δύο σημασίες: α) Για τις πολιτικές οντότητες οι οποίες συναποτελούν τα ομόσπονδα κράτη, όπως για παράδειγμα εκείνο της Γερμανίας (16 στο σύνολο τους). β) Για αυτόνομα κράτη, διεθνώς αναγνωρισμένα, τα οποία είναι μικρά σε έκταση και πληθυσμό (Λιχτενστάιν, Μονακό κτλ).

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δύο όροι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται καθώς με τον όρο κρατίδιο περιγράφονται διεθνώς αναγνωρισμένες κρατικές οντότητες, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό αμφισβητούμενο καθεστώς. Αντιθέτως, τα ψευδοκράτη δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και αποτελούνται από διεκδικούμενα εδάφη μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών.  Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι με το γλωσσικό του ολίσθημα ο Στέφανος Κασσελάκης «αναβάθμισε» το ψευδοκράτος των Κατεχόμενων σε κρατίδιο, «εξαλείφοντας» το γεγονός ότι δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, πόσο μάλλον από την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σχηματίστηκε μετά την καταδικαστέα τουρκική εισβολή του 1974 η οποία έχει οδηγήσει στη μακρόχρονη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.