Το πλαγιοπτωτικό μοτίβο δεν λέει να σταματήσει, σε ένα Χρηματιστήριο που ακόμα ψάχνει την αιτία των ρευστοποιήσεων. Και η νευρικότητα των επενδυτών όλο και μεγαλώνει.

Αν εξαιρέσουμε τη μειονότητα των τίτλων που άντεξαν, οι περισσότεροι ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης δεν κατάφεραν να γλυτώσουν από τη μανία των πωλητών.

Κι όσο κι αν φαίνεται χιλιοειπωμένο, τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται σε αυτήν τη μειονότητα, ειδικά για κάποιον που αναζητά περισσότερο την αμυντική συμπεριφορά, άρα και τη δυνητική ελαχιστοποίηση των απωλειών σε πτωτικά σκέλη, όπως το υφιστάμενο.

Μεταξύ αυτών, μας άρεσε η CENER, ο ΜΥΤΙΛ και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς όχι μόνο δεν έχασαν σε αυτήν τη δύσκολη εβδομάδα, αλλά προσέθεσαν κέρδη στις μετοχές που ούτως ή άλλως έχουν διορθώσει το ελάχιστο δυνατό από την πρόσφατη κορυφή στα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες  βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε 23 ετών.

Και μια τέτοια εικόνα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, τοποθετώντας αυτές ανάμεσα στις πρώτες επιλογές που θα μπορούσε κανείς να κάνει.

Είδαμε μια αφύπνιση στον ΟΤΕ, μια από τις ελάχιστες απογοητέυσεις των τελευταίων πολλών μηνών, καθώς όχι μόνο δεν έχει ακολουθήσει το 12μηνο ράλι της αγοράς, αλλά χάνει και 12% σε ετήσια βάση. Κι όμως έκλεισε την εβδομάδα ανοδικά, ίσως διότι τελειώνει και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων που ίσως οδήγησε σε καταπίεση της τιμής.

Κοντά του και η ΤΕΝΕΡΓ… Τί να πρωτοπούμε για μια εταιρεία που κατά τ’ άλλα ήταν και είναι μαγνήτης επενδυτών, και φέτος έρχεται τελευτάια από τον 25άρη με αρνητική απόδοση 22% (!), τη δεύτερη χειρότερη και από τις μεσαίες, με την ΕΥΑΠΣ να έχει τα σκήπτρα (-23%). Κι όμως, ένα ψήγμα βρέθηκε στη μικρή αδελφή της υπέροχης ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς βγήκαν αγορές στα 15 ευρώ και κράτησαν το τελευταίο οχυρό. Θεωρητικά, η μετοχή είναι για τουλάχιστον 19 ευρώ. Έρχονται και τα υπόλοιπα 550 MW..

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, βλέπουμε εύκολα και τις ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ. Η πρώτη ίσως δώσει (κι άλλο;), εκτακτο μέρισμα 1,47€ έχοντας ήδη δώσει 0,322 πριν ένα μήνα, ενώ και το εξάμηνο έκλεισε άριστα με αύξηση βασικών μεγεθών. Ο ΟΠΑΠ είναι γνωστός για την απίθανη μερισματική πολιτική, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο fund που να μην αγαπάει τις αποφάσεις της διοίκησης. Κι όσο για ΑΡΑΙΓ και ΟΤΟΕΛ, η αλήθεια είναι ότι πιέστηκαν τις τελευταίες ημέρες, όμως με τέτοια μεγέθη στον τουρισμό, πολύ δύσκολα δεν θα γράψουν ρεκόρ τζίρου στο τέλος του έτους.

Στη μεσαία, ΙΝΚΑΤ, ΚΡΙ, ΟΛΠ και ΕΝΤΕΡ έρχονται δυνατές. Από το ΚΡΙ αναμένουμε αποτελέσματα σύντομα, δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε σε κάποια αρνητική έκπληξη.

Στο τεχνικό σκέλος, κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα. Κι αυτό διότι χάθηκαν οι 1220 μονάδες του Γενικού Δείκτη που οριοθετούσαν την ανοδική τάση 12μήνου. Και μετά από το sell off και την επιστροφή (επιβεβαίωση) των 1220, χρειάζεται προσοχή διότι η κίνηησ είναι κόκκινο πανί για αποεπένδυση των βραχυπρόθεσμων. Μην ξεχνάμε ότι και οι όγκοι στην ανοδική αντίδραση ήταν μέτριοι, κλασική εικόνα μιας αδυναμίας.

Επομένως, οι ρευστοποιήσεις σε αυτά τα επίπεδα, έστω και με ζημία, είναι δικαιολογημένη, ώστε να εναποτίθενται οι ελπίδες ανοδικής συνέχισης στο κλίμα διεθνώς, το οποίο έχει χαλάσει και επηρεάζει κάλλιστα και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά
ο Αντικριστής |

Δεν ανησύχησαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η CENER έλαμψε για άλλη μια φορά

Συντονισμένος με τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αδύναμα, μόνιμα πτωτικός. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μέτρια.

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.