
Δυσθεώρητο είναι το κόστος που θα έχει η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία αλλά και οι δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες το επόμενο διάστημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται στα 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.
Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται οι υποδομές που θα πρέπει να ανοικοδομηθούν αλλά και τα κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που είδαν τις περιουσίες τους να πνίγονται στις λάσπες, για να μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και μερικώς σε μια κανονικότητα. Οι επιπτώσεις ωστόσο των καταστροφών αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες και σήμερα μη προβλέψιμες, ανάμεσά τους αύξηση της ανεργίας στην περιοχή και εκτίναξη των τιμών σε ολόκληρη τη χώρα σε προϊόντα που παρήγε η Θεσσαλία και θα λείψουν, άγνωστο πόσο, από την αγορά.
Το βέβαιο είναι ότι οι καταστροφικές συνέπειες που είχε η κακοκαιρία στη Θεσσαλία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με έκτακτες ενισχύσεις και μέτρα διάρκειας λίγων μηνών, όπως αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή πληρωμής οφειλών προς τράπεζες κ.τ.λ. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επιπλέον θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι υποδομές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι δυνατόν ώστε να μην «πνιγούν» και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν μερικώς και να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας, πλέον αυτών που ήδη έχουν χαθεί μετά την ολοσχερή καταστροφή επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών και τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης.
Με δεδομένο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία και τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο «Μάρσαλ» ώστε την επόμενη ημέρα η περιοχή να μην ερημώσει και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν, γιατρεύοντας τις πληγές που η κακοκαιρία «Daniel» επέφερε, να συνεχίσουν να υπάρχουν, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται. Το γεγονός ότι οι μικροί της αγοράς είναι σήμερα αποκλεισμένοι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι συνθήκες απαιτούν γενναία μέτρα στήριξης.
Η αντιμετώπιση λοιπόν απαιτεί ένα ολιστικό σχέδιο που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, θα προτείνει αλλαγές στα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν και θα δημιουρ-γήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε σε ανάλογες φυσικές καταστροφές οι επιπτώσεις να είναι διαχειρίσιμες.
Για να έχει και πάλι μέλλον η Θεσσαλία, που αποτελούσε μέχρι χθες τον τροφοδότη της χώρας, θα πρέπει οι αποφάσεις να βασιστούν στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών.
Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας
Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑΝΕΑ


Latest News

Παραδοξότητες
Η Αριστερά θα πρέπει να αντικρίσει την πραγματικότητα και να μη ζει σε απίστευτες χίμαιρες…

Τα οικονομικά στη… Ζώνη του Λυκόφωτος
Η κατανόηση των αγορών απαιτεί κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής δυναμικής.

Η CΟP28 και η ελληνική ιστορία επιτυχίας
Η χώρα μας αξιοποιεί την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την άκρως απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναβάθμισης

Ελληνική οικονομία: «Λαχανιάζει» η ανάπτυξη;
Σαφής η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2023

Πόσο θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις το 2024
Το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 αυξάνεται από την 1.1.2024 κατά 3%.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Σκοπός του νόμου είναι η διασφάλιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου

Υπεύθυνο Μάρκετινγκ και Υπεύθυνη Κατανάλωση
Το υπεύθυνο μάρκετινγκ αναφέρεται σε πρακτικές που στοχεύουν στην προώθηση πιο οικολογικής, δικαιότερης ή πιο υπεύθυνης κατανάλωσης.

Βασικές έννοιες που αφορούν τα ακίνητα
Τεχνικές έννοιες (Κάθετη ιδιοκτησία ή Κάθετη Συνιδιοκτησία, οριζόντια ιδιοκτησία, Σύνθετη κάθετη ιδιοκτησία)

Ένας κόσμος από λύσεις … στα πόδια μας
Ανακαλύπτοντας την σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Έδαφος

Η εμπορική ατζέντα της Ευρώπης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Μια στις επτά θέσεις εργασίας στην Ελλάδα υποστηρίζεται από εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης