Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπα με σημαντικές αυξήσεις στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ανά ασθενή, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης των χρόνιων ασθενειών, της συνεχούς υιοθέτησης νέων θεραπειών, αλλά και των αυξανόμενων προσδοκιών των ασθενών.
Η Ψηφιακή Υγεία έχει τεθεί στο επίκεντρο, διαδραματίζοντας ρόλο καταλύτη στην παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών με παράλληλη μείωση του κόστους και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, σταδιακά μεταβαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Δίνει την ευκαιρία στους γιατρούς να αποκτήσουν μια ολιστική άποψη για την υγεία των ασθενών τους. Οι ασθενείς έχουν πλήρη πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα. Ενισχύονται οι σχέσεις ασθενούς-ιατρού, αυξάνονται οι μέθοδοι πρόληψης ασθενειών και δημιουργείται μια στροφή προς την εξατομικευμένη φροντίδα από το σπίτι του ασθενούς.
Μέσω της τηλεϊατρικής, με διασυνδεδεμένες συσκευές και wearables, οι πολίτες λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες και περίθαλψη απομακρυσμένα από το σπίτι τους περιορίζοντας κατά 70% το κόστος παροχής υπηρεσιών και μειώνοντας κατά 18% τις ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή. Οι πάνω από 350.000 ψηφιακές εφαρμογές παγκοσμίως δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να διαχειρίζονται μόνοι τους την υγειονομική τους περίθαλψη. Οι ψηφιακοί βιοδείκτες επιτρέπουν τις αποκεντρωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι, οι επαγγελματίες υγείας γίνονται πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών εφαρμόζουν 23% αποτελεσματικότερες θεραπείες. Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και τόπου διαμονής, έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε 10 χρόνια η τηλεϊατρική θα μπορούσε να αποτελέσει το κυριότερο κανάλι παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.
Στην Ελλάδα έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε έργα ψηφιοποίησης χωρίς όμως να μεριμνήσουμε για τον απαραίτητο λειτουργικό και ρυθμιστικό ανασχεδιασμό του συστήματος υγείας. Από το 2016 λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, απουσιάζει όμως το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα κατοχυρώνει τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής και θα διευθετεί ζητήματα όπως η αποζημίωση υπηρεσιών, η πιστοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών, ο προσδιορισμός ιατρικής ευθύνης και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.
H μελέτη του ΣΕΒ
Με στόχο τον ταχύτερο μετασχηματισμό του τομέα υγείας στην Ελλάδα, τo Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την Ψηφιακή Υγεία.
Στη μελέτη εντοπίζονται τα κεντρικά ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν και τα οποία περιλαμβάνουν:
α) την κατοχύρωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, και τη διαμόρφωση πλάνου διεύρυνσης του υφιστάμενου δικτύου.
β) τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου και κινήτρων για την ανάπτυξη και τη χρήση ιατρικών ψηφιακών εφαρμογών και wearables, συμπεριλαμβανομένου μηχανισμού αξιολόγησης και αποζημίωσής τους.
γ) την ανάπτυξη στρατηγικής, ρυθμιστικού και εφαρμοστικού πλαισίου σχετικά με τη δευτερογενή χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την αξία που μπορεί να δημιουργήσουν για την οικονομία και την κοινωνία.
δ) την εξέλιξη νοσοκομειακών μονάδων ΕΣΥ σε «έξυπνα νοσοκομεία», με πλήρη ψηφιοποίηση εσωτερικών διαδικασιών και διεπαφών με ασθενείς.
ε) την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ιατρικού, τεχνικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Μάγκυ Αθανασιάδη είναι διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις