
Μετά την έντονη αύξηση των εισαγωγών ενέργειας στην ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022, το σενάριο είναι διαφορετικό το 2023, με τις εισαγωγές να μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρει η Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 39,4% ως προς την αξία και 11,3% ως προς την καθαρή μάζα (βάρος εκφρασμένο σε τόνους). Τα αποτελέσματα αυτά ακολουθούν μειώσεις 26,5% και 6,1% αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά την καθαρή μάζα, τα μερίδια της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώνονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Ποιοι κερδίζουν τη μάχη στο φυσικό αέριο – Η νέα τάξη πραγμάτων [γράφημα]
Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσία μειώθηκαν από 8,7 εκατομμύρια τόνους μηνιαίο μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε 1,6 εκατ. τόνους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (-82%), αλλά, αντίθετα, οι εισαγωγές από τους εταίρους εκτός ΕΕ πλην της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατ. τόνους, από 31,5 εκατ. σε 37,3 εκατ. τόνους.
Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές πετρελαιοειδών από την ΕΕ ήταν 4,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημαντικό χαμηλότερο από το 21,6% που καταγράφηκε το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Το φυσικό αέριο
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά (-17% ως προς την καθαρή μάζα) το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειώθηκαν από τον μηνιαίο μέσο όρο 5,1 εκατομμυρίων τόνων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε 2,5 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Η διαφοροποίηση των προμηθευτών συνεχίζεται
Όπως αναφέρει η Eurostat, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας οδήγησε την ΕΕ να εφαρμόσει πολλά πακέτα κυρώσεων, που επηρέασαν άμεσα και έμμεσα το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αντίκτυπος είναι πλέον ορατός στην αυξανόμενη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας.
Όσον αφορά το πετρέλαιο, η απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022, ακολουθούμενη από το εμπάργκο στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου 2023, το οποίο επηρέασε τα αποτελέσματα το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαιοειδών, με μερίδιο 15,9% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Ρωσία κατατάχθηκε μόλις στην 12η θέση, με μερίδιο 2,7%, μειωμένη κατά 13,2 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2022.
Αντίθετα, η Νορβηγία (+3,5 π.μ. έως 13,7%), το Καζακστάν (+3,2 π.μ. έως 10,2%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (+2,1 π.μ. έως 13,6%) και η Σαουδική Αραβία (+2,3 π.μ. έως 9,0%) είδαν το μερίδιό τους να αυξάνεται την ίδια περίοδο και η Λιβύη έγινε σημαντικός εταίρος, αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση για το φυσικό αέριο, με το μερίδιο της Ρωσίας να μειώνεται κατά 14,5 π.μ. στο 13,8% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, ενώ τα μερίδια της Αλγερίας (+9,3 π.μ.) και της Νορβηγίας (+6,2 π.μ.) αυξήθηκαν σημαντικά. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Νορβηγία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ με μερίδιο 44,3% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (17,8%) και την Αλγερία (16,5%).
Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με μερίδιο 46,4% στις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ, ακολουθούμενες από τη Ρωσία (12,4%), το Κατάρ (10,9%) , Αλγερία (9,9%) και Νιγηρία (5,1%). Μεταξύ αυτών των προμηθευτών, μόνο η Αλγερία και η Νιγηρία σημείωσαν αύξηση των μεριδίων τους (+5,2 π.μ. και +1,0 π.μ. αντίστοιχα) σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αντίθετα, οι αντίστοιχες μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και του Κατάρ υποχώρησαν κατά -2,8 π.μ. -2,7 pp και -1,1 pp αντίστοιχα. Η Νορβηγία και το Ομάν έγιναν σημαντικοί προμηθευτές, με μερίδια 3,3% και 2,9% αντίστοιχα.


Latest News

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν σε συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, για αναδάσωση, ενεργειακή αυτονόμηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Συνάντηση για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Η επιστολή στην Κομισιόν
Τη στήριξή τους στο έργο επιβεβαίωσαν οι 2 ρυθμιστές, ΡΑΑΥΕ και ΡΑΕΚ - Η επιστολή στην Κομισιόν

ΡΑΑΕΥ: Από τον Ιούνιο η δυνατότητα online αλλαγής προμηθευτή ρεύματος
Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας

Energean: Νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ το 2026
Οι δύο πρώτες γεωτρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan -Τα οριστικά αποτελέσματα για το 2024 ανακοίνωσε η εταιρεία

Μην επαναλάβετε το λάθος της Γερμανίας - To καμπανάκι της Iberdrola για τους πυρηνικούς σταθμούς
Ο πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία

Άνθρακας είναι ο «θησαυρός» των ΗΠΑ - Το σχέδιο Τραμπ
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ένθερμα τα ορυκτά καύσιμα - Ποιος είναι ο σχεδιασμός

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρή βούληση για τη συνέχιση του Great Sea Interconnector
Ο κ. Μανουσάκης μίλησε και για τις εγχώριες νησιωτικές διασυνδέσεις που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με τα Δωδεκάνησα και το ΒΑ Αιγαίο

Πρώτο crash test για το ηλεκτρικό σύστημα την 25η Μαρτίου – Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ
Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το κρίσιμο τετραήμερο του Πάσχα και την αποφυγή μπλακ άουτ

Παπασταύρου: Στρατηγική και πολυεπίπεδη η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ
Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου με τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, David Amsalem

Μανουσάκης για το GSI: Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει τον ΑΔΜΗΕ
Ο Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ αλλά και για τις διασυνδέσεις των νησιών