Στις αγορές βγαίνει η Εθνική Τράπεζα το αμέσως προσεχές διάστημα, προχωρώντας σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2). Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν από το πέρας των πρώτων 5,25 ετών.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η Eθνική Τράπεζα έδωσε ήδη mandate σε Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, με εκκίνηση σήμερα 25 Σεπτεμβρίου.

Αναμένεται να ακολουθήσει έκδοση Tier 2, 10,25ΝC5,25 στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

H αναβάθμιση από την Fitch

H κίνηση αυτή έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης  Fitch να βελτιώσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε “BB” από “BB-” και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε “bb” από “bb-“. Οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο IDR είναι σταθερές.

Οι αναβαθμίσεις αντανακλούν τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής από τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LICs) μετά την επιτυχή στρατηγική της τράπεζας για τη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, αναφέρει ο οίκος. Αυτό επέτρεψε στην Εθνική να συσσωρεύσει κεφάλαια πολύ υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις και παρείχε στρατηγική ευελιξία για την επιδίωξη επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.

Η Fitch θεωρεί ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της ΕΤΕ είναι πιο βιώσιμο από αυτό των ομολόγων της με χαμηλότερη αξιολόγηση στην εγχώρια αγορά, λόγω της προόδου της στη μείωση του κινδύνου του ισολογισμού. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της είναι λιγότερο διαφοροποιημένες διεθνώς και σε δραστηριότητες που παράγουν αμοιβές σε σχέση με τους ομολόγους της με υψηλότερη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις