Ήταν Μάιος του 2006 όταν το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διάβαινε το κατώφλι του χρηματιστηρίου, σε μία εποχή που οι εισαγωγές εταιρειών στην οργανωμένη αγορά φάνταζαν πιο εύκολες από ποτέ.

Optima bank: Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Ελλάδα βρισκόταν πλέον στο ισχυρότερο οικονομικό club του πλανήτη και η πλεονάζουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεπε την άνετη άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ειδικά στον τραπεζικό τομέα οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να ρισκάρουν σημαντικά ποσά, υπό την προσδοκία υψηλών υπεραξιών.

Εκείνη την περίοδο, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα κινούνταν με υψηλά διψήφια ποσοστά, ενώ οι μεγαλύτεροι όμιλοι κατέγραφαν κερδοφορία άνευ προηγουμένου από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κλίμα το ΤΤ εισήλθε πανηγυρικά στο ΧΑ με την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου να υπερκαλύπτεται κατά 5,5 φορές. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Λίγα χρόνια αργότερα, μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου και την μετάδοση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν δραματικά.

Η έκδοση νέων αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε και η αγορά συγκεντρώθηκε σε 4 συστημικούς ομίλους, που έδωσαν μία πολυετή μάχη για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση ωστόσο του μετασχηματισμού τους, την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και των capital controls, και δεδομένων των ισχυρών πλέον ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές του κλάδου έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα.

Το νέο εγχείρημα

Σε αυτό το περιβάλλον, μία ιδιωτική τράπεζα πραγματοποιεί δημόσια πρόταση, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.

Ο λόγος γίνεται για την Optima Bank, που ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2019 και έχει καταφέρει από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της να σημειώνει κέρδη.

Αύριο ξεκινά η περίοδος διάθεσης των νέων τίτλων που θα εκδοθούν, με στόχο την άντληση 150 εκατ. ευρώ. Τα καύσιμα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών της δεικτών, η οποία θα επιτρέψει την επιτάχυνση των πιστοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης, που έστησε από το μηδέν τη Nova Bank, μετέπειτα Millennium Bank, μετά την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εγχείρημα.

Θεωρεί ότι παρά τη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο δίμηνο, η υπερκάλυψη της επικείμενης έκδοσης της Optima Bank, θα είναι υψηλή.

Συμπληρώνει δε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει την εισαγωγή και άλλων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και τα νέα εγχειρήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Θεμελιώδη μεγέθη

Όπως επισημαίνει σχετικά, η τράπεζα έχει να επιδείξει εντυπωσιακά θεμελιώδη μεγέθη.

Ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας είναι από τους καλύτερους στην αγορά, διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι σχεδόν μηδενικά (0,35%), ενώ σχεδιάζεται η διανομή μερίσματος για το 2023, τόσο στο υφιστάμενους, όσο και στους νέους μετόχους που θα αποκτήσουν τίτλους της μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί της τράπεζας προβλέπουν την επιστροφή στους μετόχους το 30% – 35% των κερδών της εφετινής χρήσης.

Τα κέρδη του 2023

Σε πρόσφατη παρουσίαση του CEO της τράπεζας Δημήτρη Κυπαρίσση, επισημάνθηκαν οι θετικές επιδόσεις της στα τελευταία τρίμηνα.

Ειδικότερα, στο α΄ εξάμηνο του 2023 τα κέρδη της Optima Bank έφτασαν τα 44,1 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου της περυσινής χρήσης.

Με αυτά τα δεδομένα, αναλυτές εκτιμούν ότι εφέτος η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ και θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το 2024, εφόσον δεν επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές συνθήκες.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Optima Bank προσέγγισε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023 το 30%, ενώ μετά την επικείμενη αύξηση θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 24% – 25%, αρκετά υψηλότερα από τους συστημικούς ομίλους.

Αυτήν την στιγμή το σύνολο των καταθέσεών της κινείται στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ευνοϊκή σχέση, που σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη κεφαλαιακή ένεση, θα επιτρέψει στην Optima Bank να ενισχύσει σημαντικά τις εργασίες της στις χρηματοδοτήσεις, δίνοντας έμφαση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Διπλασιασμός δανείων

Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρρίση, επόμενος στόχος της τράπεζας αποτελεί ο διπλασιασμός του υπολοίπου των δανείων της, πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.

Εντός του 2023, μέχρι και πριν λίγες ημέρες, η Optima Bank έχει πετύχει την αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά 530 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση των καταθέσεων πελατείας κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει σήμερα δίκτυο 27 καταστημάτων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο σχεδιασμός της προβλέπει την επέκτασή του σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η επόμενη μονάδα αναμένεται να ανοίξει σύντομα στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα, εξελίσσει τις ψηφιακές της υπηρεσίες, με στόχο να προσφέρει ποιοτική online εξυπηρέτηση στους πελάτες της, ενώ οι νέες εγγραφές μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.

Οι μεγαλομέτοχοι 

Σημειώνεται ότι βασικός μέτοχος της Optima Bank με ποσοστό 65% είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, ενώ 10% κατέχει η Motor Oil.

Στην παρούσα φάση θα εκδοθούν συνολικά 21 νέες κοινές μετοχές. Από αυτές οι 1.050.000 θα διατεθούν, μέσω παράλληλης διάθεσης, σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (μέλη Δ.Σ, στελέχη τράπεζας-θυγατρικών, προσωπικό, πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας) και 19.950.000 μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, ως 13.695.000 νέες μετοχές ή το 70% των τίτλων θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές.

Σε αυτούς περιλαμνάνονται, οι βασικοί επενδυτές (cornerstone investors) και η Motor Oil. Από την άλλη, σε ιδιώτες επενδυτές θα κατανεμηθεί τουλάχιστον το 30% των 19.950.000 νέων μετοχών, ήτοι 5.985.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις