Άλλη μια συνεδρίαση που δεν προσέθεσε κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση. Μια ανάλυση που στο βραχυπρόθεσμο σκέλος, έχει αρνητική χροιά

Και όποια κι αν είναι η τελική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το Χρηματιστήριο, το βέβαιο είναι ότι επίκειται αυξημένη μεταβλητότητα.

Οι λόγοι είναι αρκετοί, πρωτίστως κοιτάμε την αναταραχή που έχει προκύψει από την άρνηση των αγοραστών να τοποθετηθούν σωστά, σε ένα σημείο που τεχνικά μοιάζει αρνητικό.

Η πρόσφατη απώλεια των 1220 μονάδων του Γενικού Δείκτη και η μετέπειτα τεχνική επιβεβαίωση (με μέτριους όγκους) αφήνει υποννοούμενα για πτωτική συνέχεια, χωρίς φυσικά να αναφερόμεστε σε μια εκτεταμένη κατάρρευση.

Και ο αναδυόμενος εγκλωβισμός κεφαλαίων σε υψηλότερα επίπεδα δημιουργεί βαρίδια τόσο ως προς τη δυσκολία ανάρρωσης (καθώς θα εμφανίζονται πρόθυμοι τρομαγμένοι πωλητές) όσο και ως προς την επικινδυνότητα αυτών όταν θα ανατροφοδουτήσουν την πτώση, αν αυτή έρθει.

Ένας άλλος λόγος είναι η είσοδος της Optima στο Χρηματιστήριο.

Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι η Χρηματιστηριακή της αξία, εφόσον δεχτούμε την τιμή 7,20€ θα είναι πέριξ των 530 εκατ. ευρώ. Γεγονός που θα κατατάσσει τη μετοχή στην πρώτη 30άδα σε μέγεθος, ενώ και από τις μετοχές του 25άρη, ο ΣΑΡ έχει μικρότερη (480).

Επομένως, πρόκειται για μια εισαγωγή αξιόλογου μεγέθους, ενώ και ο χαρακτήρας της αναμένεται επιθετικός, αφενός λόγω του κλάδου και των κεφαλαίων που μαγνητίζει, αφετέρου της έλλειψης ιστορικότητας.

Κάτι που από μόνο του αφήνει εκτεθειμένη τη μετοχή σε ειδήσεις, εταιρικά γεγονότα ή άλλες συγκυρίες που θα “πετάξουν έξω” εύκολα αρκετούς παίκτες.

Χοντρικά, με δεδομένα α’ εξαμήνου 2023, η Optima έχει 300 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια προ εισαγωγής. Στο σενάριο της τιμής 7,20€ ανά μετοχή, η Optima θα αντλήσει άλλα 150 (συνυπολογίζοντας την έκπτωση του 10% σε συγκεκριμένα πρόσωπα για το 1,05 από τα 21 εκατ. μετοχές), και θα μείνει με ίδια κεφάλαια 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με 73,7 εκατ. μετοχές (21 εκατ. νέες και 52,7 παλιές) σε τιμή 7,20 ευρώ της δίνει την προαναφερθείσα χρηματιστηριακή αξία των 530 εκατ. ευρώ. Κάτι που από μόνο του σημαίνει P/BV 1,18, την ίδια ώρα που ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ τρέχουν στο 0,55, ΕΤΕ 0,8, ΕΥΡΩΒ 0,85.

Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά μας έχει “κάψει” δύο εξαιρετικά νέα, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από DBRS και τη διπλή αναβάθμιση σε ένα σκαλί κάτω από αυτήν από την αυστηρότερη Moody’s. Επίσης, επίκειται η ετυμηγορία της S&P και της Fitch, ενώ μάς προϊδέασε με την αναβάθμιση των τραπεζών μας.

Τέλος, με εξαίρεση πολύ λίγες εισηγμένες (βλ. ΑΛΜΥ, ΕΛΤΟΝ κ.α), τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν τον δρόμο για υγιή ανοδική συνέχιση. Οι αισιόδοξες αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, κάτι αρκετά χρήσιμο στην περίοδο που οι ξένοι θεσμικοί έχουν επίσημα πλέον στρέψει το βλέμμα τους πάνω μας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής