H πλατφόρμα X – πρώην Twitter– που εξαγόρασε πρόσφατα ο Ίλον Μασκ, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος «δίαυλος» παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τις πλατφόρμες της Silicon Valley να εντείνουν την επαγρύπνησή τους για να καταπολεμήσουν τον «πόλεμο ιδεών» της Μόσχας και του Πούτιν.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα δήλωσε ότι οι πλατφόρμες πρέπει να δράσουν πριν από τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους.

Δισεκατομμυριούχοι: Το top 10 που κέρδισε 400 δισ. δολ. στο 9μηνο

«Πρόκειται για ένα όπλο μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει τόσο εσωτερικά τους Ρώσους όσο και τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Γιουρόβα μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά ότι πρέπει να περιμένουμε πως το Κρεμλίνο και άλλοι θα είναι πολύ δραστήριοι πριν από τις ευρωεκλογές μας».

Η ΕΕ δημοσίευσε εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook της Meta Platforms, της Google της Alphabet και του TikTok της ByteDance, θα καταφέρουν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την ΕΕ για έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος στοχεύει στη θέσπιση βιομηχανικών προτύπων για τον έλεγχο δεδομένων και άλλα μέτρα. Το μπλοκ πραγματοποίησε επίσης ένα πιλοτικό έργο για να μετρήσει την έκταση του προβλήματος.

Ο νέος νόμος

«Το X, πρώην Twitter, που δεν υπόκειται πλέον στον κώδικα αυτό, είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης», πρόσθεσε η Γιουρόβα. «Το πιλοτικό έργο έδειξε επίσης ότι οι φορείς παραπληροφόρησης βρέθηκαν να έχουν σημαντικά περισσότερους οπαδούς από τους ομολόγους τους χωρίς παραπληροφόρηση και τείνουν να έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα πιο πρόσφατα από τους χρήστες που δεν παραπληροφορούν».

Σημείωσε πάντως ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα από τις πλατφόρμες για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής. Η Google ανακοίνωσε στην ΕΕ ότι διέκοψε περισσότερα από 400 κανάλια που εμπλέκονταν σε επιχειρήσεις επιρροής της Ρωσίας τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Η Meta, από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι επέκτεινε τις συνεργασίες ελέγχου δεδομένων σε 22 γλώσσες στην ΕΕ.

Ο νέος νόμος της ΕΕ που ρυθμίζει το περιεχόμενο σε πλατφόρμες, που ονομάζεται νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

«Καθώς το Twitter έχει χαρακτηριστεί ως μια πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στον σκληρό αυτό νόμο», πρόσθεσε η Γιουρόβα. «Έτσι, το μήνυμά μου στο Twitter είναι ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τον σκληρό νόμο και παρακολουθούμε τι κάνετε».

Στόχος η Σλοβακία

Η Γιουρόβα είπε επίσης ότι η εισροή ρωσικής παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σλοβακία, η οποία διεξάγει εκλογές το Σάββατο.

«Η Σλοβακία έχει επιλεγεί ως η χώρα όπου υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επιτυχία των ρωσικών αφηγήσεων υπέρ του Κρεμλίνου», είπε, προσθέτοντας ότι το Facebook και η Google έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των fake news μετά από πίεση που ασκήθηκε από την Ε.Ε. «Οι εκλογές αυτή την εβδομάδα θα είναι ένα κρίσιμο τεστ γιατί η προσέγγιση στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία είναι ένα θέμα που διχάζει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία