Project Syndicate

Με τους κλιματικούς κινδύνους να πολλαπλασιάζονται, οι πολιτικές των προηγμένων οικονομιών στην εποχή της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα βαθιά αβέβαιο μέλλον. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα την τριπλή πρόκληση της σταθεροποίησης των ανεπτυγμένων οικονομιών, της επιτάχυνσης της προόδου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές και της διασφάλισης ότι οι αναδυόμενες οικονομίες και οι παραμεθόριες οικονομίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την προστασία των πολιτών τους. Αυτό απαιτεί πρόσθετους οικονομικούς πόρους σε τεράστια κλίμακα. Η μείωση του κόστους πρόσβασης στην αγορά παραμένει σημαντικό ζήτημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Με τα spreads της αγοράς ομολόγων για τις αναδυόμενες οικονομίες σε μη προσιτά επίπεδα, νέες πρωτοβουλίες όπως ο Μηχανισμός Ρευστότητας και Βιωσιμότητας αναπτύσσονται για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για ευρωπαϊκά, μεσανατολικά και αφρικανικά ομόλογα. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στη μείωση των spreads όσο και στη συγκέντρωση περισσότερων επενδυτών.

Υπάρχει επίσης ένα διευρυνόμενο μενού μεικτών επιλογών χρηματοδότησης από τις οποίες οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν με βάση την ανοχή τους στον κίνδυνο. Και περισσότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις δείχνουν προθυμία να παρέχουν πόρους επιχορήγησης για να υποστηρίξουν την προετοιμασία του έργου και την ανάπτυξη σε πρώιμο στάδιο – όπως έχει κάνει η Παγκόσμια Ενεργειακή Συμμαχία για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη. Αλλά η κλιματική κρίση θέτει επίσης νέα είδη κινδύνου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα απαιτήσουν νέα και καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση. Μόνο το 2021 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν εκτιμώμενες οικονομικές ζημιές 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων μόνο 111 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα. Εχοντας δει τη γραφή στον τοίχο, ο ασφαλιστικός τομέας καινοτομεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες προσαρμογής και να οικοδομήσει μια πιο εύρωστη επιχείρηση, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη νέων εργαλείων, δεικτών και μεθοδολογιών αξιολόγησης κινδύνου.

Ευρύτερα, οι αγορές άνθρακα προσφέρουν τρόπους στις εταιρείες να εργαστούν για τις μηδενικές δεσμεύσεις τους καθώς υιοθετούν καθαρότερες τεχνολογίες και διαδικασίες, καθώς και να παρέχουν πόρους σε πόλεις και τοπικές κοινότητες στον παγκόσμιο Νότο για να αναλάβουν έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Ουγκάντα, οι πιστώσεις άνθρακα έχουν πληρώσει για την τοπική παραγωγή και διανομή καθαρότερων, οικονομικά αποδοτικών εστιών, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων και εξοικονομούν χρήματα από τις οικογένειες μέσω του μειωμένου κόστους καυσίμων (που ανέρχονται σε περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής).

Αυτές οι πρώτες ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος δρόμος για την έξοδο από την «πολυκρίση» μας. Χρειαζόμαστε αυξημένους πόρους με ευνοϊκούς όρους σε συνδυασμό με οικονομικές και τεχνολογικές καινοτομίες για να επιτύχουμε ανάπτυξη το επόμενο τέταρτο του αιώνα. Η πρόκληση τώρα είναι να συγκεντρώσουμε την πολιτική βούληση για να αλλάξουμε την τρέχουσα πορεία μας

Η Vera Songwe είναι πρόεδρος του Liquidity and Sustainability Facility, συνεργάτρια στο Brookings Institution.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό