Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει χαμηλότερα ποσοστά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται λίγο «ανεβασμένο».

Κατά τα λοιπά, με 17,7% προηγείται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll για το ACTION24, σε πανελλαδικό δείγμα 1.005 νοικοκυριών, το διάστημα 21 – 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Στέφανος Κασσελάκης: Μπροστά σε ξεκαθαρίσματα ενόψει Συνεδρίου

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των έγκυρων), η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 7,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, οι Σπαρτιάτες 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,8% και η Νίκη 3,7%. Στο 15% είναι οι αναποφάσιστοι.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 47,2% δηλώνει ικανοποιημένο και μάλλον ικανοποιημένο από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 41,6% που δηλώνει «όχι» και «μάλλον όχι».

«Βλέπουν» διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 68,5% δηλώνει ότι μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η επικοινωνιακή… «καταιγίδα» Κασσελάκη δεν φαίνεται να τους απασχόλησε ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη μέτρηση.

Το 66,2% απάντησε «καθόλου» και «λίγο» στο ερώτημα «πόσο σας απασχόλησε και παρακολουθήσατε την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Τάσεις φυγής και πόλωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, παραμένει τεταμένο το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νέος πρόεδρος, μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, γίνεται δέκτης πολύ σοβαρών καταγγελιών: αντικατέστησε και τον διευθυντή της ΚΟ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου, Στέργιο Καλπάκη, χωρίς καν να τους ενημερώσει.

Για την ακρίβεια, διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε ο Γιώργος Τσίπρας και εκπρόσωπος Τύπου η Δώρα Αυγέρη. Οι δε Θεοχαρόπουλος και Καλπάκης ενημερώθηκαν ότι αντικαθίστανται από τις ιστοσελίδες, όπως υποστηρίζουν.

Ηχηρές – και μη – αποχωρήσεις

Η πρώτη παραίτηση που έγινε αντιληπτή από τους αναγνώστες της εφημερίδας, ήταν του Σπύρου Ραπανάκη, του διευθυντή της «Αυγής».

Ακολούθησε η αποχώρηση του Ευριπίδη Στεφάνου, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος καταδίκασε την διαδικασία της εκλογής προέδρου από την βάση. «Αυτός ο τρόπος εκλογής προέδρου είναι όχι μόνο ξένος από την Αριστερά αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη». Χαρακτήρισε δε τον τρόπο εκλογής «αλλοπρόσαλλο» και άφησε αιχμές για «πολακικό τραμπουκισμό».

«Οι επιλογές αυτές και τα αρνητικά φαινόμενα που ακολούθησαν («πολακικοί» τραμπουκισμοί κ.λπ.), παρέδωσαν τελικά το κόμμα στους μηχανισμούς που πλέον το ελέγχουν και το οδηγούν, κατά την άποψη μου, σε μεγάλη κρίση. Άλλη μια νίκη του καθεστώτος που κυβερνά», αναφέρει στην επιστολή του.

Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου και ανήκε στο think tank του Αλέξη Τσίπρα.

Αμφισβητώντας σκληρά τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρει πως «παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης απέναντι στον Μητσοτάκη, η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική».

Σημειώνει δε ότι «δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για “την προστασία των αδυνάμων” , “το κοινωνικό κράτος” και “την υποστήριξη του ΕΣΥ”. Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού».

Αυτή η περιγραφή του Στέφανου Κασσελάκη από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα ήρθε μετά την πολύκροτη δήλωση του Νίκου Φίλη πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Μπέπε Γκρίλο» και «έχει ύφος Τραμπ». Ο κ. Φίλης είπε ακόμη πως «είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή ηττήθηκε» για τρίτη φορά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν