Οριστικοποιήθηκαν οι δυο κρίσιμες ασφαλιστικές διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων και για την απονομή σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και σήμερα – κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης και ο αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου θα παρουσιάσουν τις ρυθμίσεις ενός «μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου», το οποίο αναμένεται να έλθει στην Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του μηνός Νοεμβρίου.

Συντάξεις: Γιατί συμφέρει να «βγει» κάποιος το 2023

Οι συγκεκριμένες διατάξεις – αρχικώς – ήταν να ενσωματωθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά καθυστέρησε η επεξεργασία τους και η τελική έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γι’ αυτό επιλέχθηκε να έλθουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες ασφαλιστικές – κυρίως – διατάξεις.

Οι βασικές διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» το περιεχόμενο των δύο βασικών διατάξεων με την κατάργηση του «πέναλτι» της περικοπής του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται και την αντικατάστασή του από την παρακράτηση του 10% των αμοιβών από την εργασία του.

Επίσης, οι συνταξιούχοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ από 20.000 έως 30.000 ευρώ, θα λαμβάνουν σύνταξη και θα τους παρακρατείται το 60% του ποσού της παροχής, προκειμένου να αποπληρωθεί το τμήμα αυτό της οφειλής.

Μέχρι σήμερα, οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Πλέον, με τη νέα διάταξη, σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (και έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση αγροτών), υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις.

Μέχρι το χρέος να πέσει στις 20.000 ευρώ, θα παρακρατείται το 60% της σύνταξής τους. Στη συνέχεια, θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους σε 60 ισόποσες δόσεις, που θα παρακρατούνται από το ποσό του 100% της σύνταξης.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί εξάλλου και η διάταξη για την κατάργηση του πέναλτι 30% από τις συντάξεις όσων συνεχίζουν να απασχολούνται.

Η νέα διάταξη για τους εργαζομένους συνταξιούχους θα μπει σε ισχύ από το νέο έτος, ενώ η ειδική εισφορά που θα αντικαταστήσει τη – σημερινή – μείωση της σύνταξης κατά 30%, θα είναι  10%  επι των αμοιβών τις οποίες θα λαμβάνει ο συνταξιούχος από την εργασία του.

Στην περίπτωση μη μισθωτής απασχόλησης, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξει ο συνταξιούχος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει την επιπλέον εισφορά, αφού πρώτα πληρώσει το σύνολο των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών τόσο για το εισόδημά του από την εργασία όσο και για τη σύνταξή του.

Οι εισφορές

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, οι επιπλέον εισφορές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 413 ευρώ τον μήνα (4.956 ευρώ τον χρόνο). Στον ΕΦΚΑ, θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, θα δηλώνουν ότι συνεχίζουν να απασχολούνται.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το μέτρο περισσότερους από 40.000 συνταξιούχους που – επισήμως –  έχουν δηλώσει πως εργάζονται, ενώ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για να δουλώσουν την απασχόλησή τους και χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι που σήμερα εργάζονται  ανασφάλιστοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.