Συγκεντρωμένα εδώ και περίπου σαράντα χρόνια με φροντίδα, τεχνογνωσία και έντονο ουρανίσκο, 25.000 μπουκάλια κρασί από τα διάσημα κελάρια του Pierre Chen, γνωστού «Επικούρειου  και εστέτ», σύμφωνα με την περιγραφή του οίκου Sotheby’s, αναμένεται να βγουν στο σφυρί το επόμενο διάστημα. Και τα ποσά πραγματικά μεθούν…καθώς  το συνολικό τίμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατ. δολάρια, με κάποια μπουκάλια να ξεπερνούν τα 200.000 δολάρια.

Αντιπροσωπεύοντας μόνο ένα μικρός κομμάτι της τεράστιας συλλογής του Chen, τα κρασιά –γεμάτα με σπάνια μπουκάλια και μυθικές σοδειές– θα προσφερθούν σε μια σειρά ορόσημο πέντε αποκλειστικών δημοπρασιών, καθεμία αφιερωμένη σε διαφορετικό τύπο κρασιού ή πτυχή της συλλογής υπό τον «The Epicurean’s Atlas».

Η πρώτη από αυτές, που θα πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Νοεμβρίου, δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Ενώ οι επόμενες πωλήσεις θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές ή τύπους κρασιού, η πρώτη δημοπρασία από τα κελάρια του κ. Chen έχει σχεδιαστεί για να δώσει μια ευρύτερη αίσθηση του εύρους και της ποιότητας αυτής της πραγματικά εξαιρετικής «εγκυκλοπαιδικής συλλογής».

Οι άλλες δημοπρασίες αναμένονται στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ και το Beaune, που θεωρείται η οινική πρωτεύουσα της περιοχής της Βουργουνδίας.

Η απόλυτη συλλογή

«Αυτή είναι η απόλυτη συλλογή κρασιών, που έρχεται στην αγορά σε μια εποχή που το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το εκλεκτό κρασί δεν ήταν αναμφισβήτητα ποτέ μεγαλύτερο», δήλωσε ο Nick Pegna, παγκόσμιος επικεφαλής κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στον οίκο Sotheby’s, ο οποίος διοργανώνει την πώληση. «Αυτό είναι ένα κελάρι στο οποίο κάθε μπουκάλι έχει μια ιστορία και στο οποίο κάθε κρασί είναι το καλύτερο που θα θέλατε να αποκτήσετε και να απολαύσετε».

Μεταξύ των σπάνιων αυτών κρασιών είναι δύο Methuselahs των έξι λίτρων του Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche του 1985 που υπολογίζονται σε 190.000 δολ. το καθένα, ένα από το 1999 ($130.000) και ένα τρίλιτρο του ίδιου Jeroboam του 1971 κόκκινο μπορντό (140.000 $).

Δύο magnum του 1985 Domaine Armand Rousseau Chambertin αναμένεται να κοστίσουν έως και 32.000 $ το καθένα, και έξι magnum του 2001 Vosne-Romanée Cros Parantoux 1er Cru που παρήχθη από τον Henri Jayer, γνωστό ως «Νονός του μπορντό», με έως και 70 $ το καθένα.

Ο 66χρονος Τσεν, ιδρυτής και πρόεδρος της Yageo Corporation, που κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για αυτοκίνητα, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, κατατάσσεται στην 466η θέση στη λίστα των πλούσιων του Forbes, με περιουσία που υπολογίζεται στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι διάσημος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης , έχει περιγράψει το κρασί ως «την ένατη τέχνη. Είναι η μόνη μορφή τέχνης που μπορεί κανείς να καταναλώσει, χρησιμοποιώντας αισθήσεις που συνήθως δεν περιλαμβάνουν άλλες μορφές τέχνης, όπως η γεύση και η όσφρηση – και απαιτεί δημιουργικότητα από την πλευρά του ιδιοκτήτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus