Μπλόκο στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που εμφανίζονται στην Εφορία με πενιχρά εισοδήματα σχεδιάζει να βάλει το οικονομικό επιτελείο με τις νέες ρυθμίσεις  που προωθούνται στο φορολογικό καθεστώς της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογούμενων.

Σχεδόν  7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν σήμερα ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ με τους φορολογούμενους αυτούς να λαμβάνουν επιδόματα και ενισχύσεις  σε αντίθεση με τους μισθωτούς που  χάνουν επιδόματα γιατί δεν μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση φορολογικών συντελεστών και «κόφτης» στις δαπάνες

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.

Η θέση του υπουργείου

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με τις  σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία και τα νέα ψηφιακά εργαλεία η φορολογική διοίκηση θα έχει εικόνα για το πραγματικό τζίρο  και έτσι οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση των επιδομάτων και βοηθημάτων και να χάνουν τις κρατικές ενισχύσεις. Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς δεκάδες επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.

Η αρχή πάντως έγινε με το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε για  πρώτη φορά και πρόσθετο κριτήριο τζίρου, με όριο έως 80.000 ευρώ ετησίως, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αποκλείσει από τα επιδόματα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών ο Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2024 σπεύδοντας να δηλώσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά. Όλα εξετάζονται, αξιολογούνται και κοστολογούνται.

Πάντως στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει μέσα στο 2024 νέα μέτρα όπως:

–  Την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

– Την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS) ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting