Ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας θα κληθούν να καταθέσουν τον Δεκέμβριο οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Morgan Stanley και Goldman Sachs Group Inc.

Η ανακοίνωση της διαδικασίας αυτής από τον πρόεδρο της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, Σέροντ Μπράουν, κλείνει ουσιαστικά ένα αμφιλεγόμενο έτος σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή τραπεζική κρίση νωρίτερα φέτος επέφερε αυστηρότερους ελέγχους στις τράπεζες, εγείροντας παράλληλα ερωτηματικά για την λειτουργία του κλάδου εν γένει.

Νέο χτύπημα στις ΗΠΑ: Μπαράζ υποβάθμισης αμερικανικών τραπεζών και από την S&P

Ο Μπράουν δήλωσε ότι οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας θα καταθέσουν στις 6 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής των JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, Morgan Stanley, State Street Corp. και Wells Fargo & Co. θα  βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις.

Σκληρές ερωτήσεις

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχες ακροάσεις τα τελευταία χρόνια, στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που καταθέτουν στο Κογκρέσο αντιμετώπισαν ερωτήσεις σχετικά με τα πάντα, από την απόδοση του κλάδου μέχρι την απάτη στις πληρωμές και τη διαφορετικότητα των φύλων.

Αν και η ανησυχία για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος έχει υποχωρήσει από τον Μάιο, το πολιτικό διακύβευμα παραμένει υψηλό. Η Τραπεζική Επιτροπή έχει προωθήσει νομοσχέδιο το οποίο θα διευκολύνει την ανάκτηση αμοιβών που δόθηκαν σε τραπεζικά στελέχη και την επιβολή πιο αυστηρού ελέγχου. Παράλληλα, οι τράπεζες της Wall Street έχουν εντείνει το λόμπινγκ κατά των νέων κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια που πρότειναν οι ρυθμιστικές αρχές.

Αυτές οι αλλαγές έχουν επίσης διατυπωθεί εν μέρει ως απάντηση στην κατάρρευση μεσαίων και μικρότερων δανειστών όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank τον Μάρτιο,  και η First Republic Bank τον Μάιο.

«Είναι δουλειά μας να τους κάνουμε να λογοδοτήσουν στους εργαζομένους τους, στους πελάτες τους και στον αμερικανικό λαό», ανέφερε ο Μπράουν στη δήλωσή του. «Οι μεγατράπεζες της Wall Street συνεχίζουν να πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ και να επιβραβεύουν τις εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές για τους Αμερικανούς».

Καμπανάκι από τους οίκους αξιολόγησης

Πολλές μικρές και μεσαίες τράπεζες στη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις , με τους μεγάλους οίκους αξιολογήσεων να προχωρούν σε επιλεκτικές υποβαθμίσεις προειδοποιώντας για έκθεση σε αναταράξεις λόγω αύξησης των επιτοκίων και για έκθεση σε δανειοδοτήσεις εμπορικών ακινήτων με ρίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο πρώτα η Moody’s και στη συνέχεια η S&P χτύπησαν καμπανάκι για τις προκλήσεις αυτές την ώρα που ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση στις αρχές του έτους, όταν τρία περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρεοκόπησαν προκαλώντας ευρύτερη αναταραχή στον κλάδο.

Το χτύπημα από S&P

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών Associated Banc-Corp και Valley National Bancorp επικαλούμενη κινδύνους πιο ακριβής χρηματοδότησης και υψηλότερη εξάρτηση από καταθέσεις.Υποβάθμισε επίσης την UMB Financial Corp και την Comerica Bank επικαλούμενη εκροές καταθέσεων και υψηλότερα επιτόκια. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση της KeyCorp επικαλούμενος περιορισμένη κερδοφορία.

Ενδεικτικό την ανησυχία που υπάρχει είναι ότι με τις υποβαθμίσεις αυτές στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν διακυμάνσεις και σε μετοχές μεγάλων τραπεζών όπως οι JPMorgan Chase, Citgroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America παρόλο που αυτές δεν αξιολογήθηκαν από την S&P.

Γιατί ανησυχούν

Οι αγορές και οι οίκοι έχουν βάλει πλέον στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς μικρότερων αμερικανικών τραπεζών την ώρα που η FED προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, οι τράπεζες προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων κάθε φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα κόστος δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες αυτές φοβούνται ότι μπορεί να αρχίσουν να φεύγουν καταθέσεις προς άμεσους ανταγωνιστές ή μεγαλύτερες τράπεζες.

Τι φοβάται η Moody’s

Στις αρχές του μήνα η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα πολλών μικρών και μεσαίων τραπεζών των ΗΠΑ και προειδοποίησε για υποβαθμίσεις κι άλλων, αναφέροντας ότι η πιστωτική ισχύς του κλάδου πιθανότατα θα δοκιμαστεί από κινδύνους χρηματοδότησης και ασθενέστερη κερδοφορία.

Ο Moody’s μείωσε τις αξιολογήσεις δέκα μικρομεσαίων τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Truist Financial υπό παρακολούθηση για πιθανές υποβαθμίσεις.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικά κεφάλαια, ανέφερε η Moody’s.

Silicon Valley Bank και Signature Bank

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα αυτό το έτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων από πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μικρότερες τράπεζες για να κρατήσουν τώρα πελάτες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.

Και στον Καναδά οι έξι μεγάλες τράπεζες που ελέγχουν την πλειοψηφία της αγοράς στη χώρα καλούνται από οίκους να προετοιμαστούν για μακροοικονομικές αβεβαιότητες και να δημιουργήσουν αποθεματικά. Στη χώρα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της χορήγησης δανείων, υψηλότερα έξοδα και υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από πιστώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή