Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε η Fitch Ratings, τονίζοντας ότι ο δείκτης χρέους της χώρας βρίσκεται σε «απότομη πτωτική τάση».

Η αξιολόγηση ανέβηκε στο A- από BBB+, με σταθερή προοπτική.

Είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία έχει αξιολόγηση στο εύρος Α από τους Fitch, Moody’s ή Standard & Poor’s από το 2011, τη χρονιά που η χώρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση από την τρέχουσα πορτογαλική κυβέρνηση, η θητεία της οποίας πρόκειται να λήξει το 2026», γράφει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Υποχωρεί το χρέος

Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τον Μάιο ότι θα καταταγεί στην πέμπτη θέση το 2023, καθώς ο δείκτης χρέους της πέφτει κάτω από τα επίπεδα της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αύξησε τον Ιούνιο την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη για το 2023 στο 2,7%, επικαλούμενη τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 112,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2022 και η κυβέρνηση στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 0,4% του ΑΕΠ το 2023.

Ο Fitch, ωστόσο, βλέπει την Πορτογαλία να παρουσιάζει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος, με μικρότερα πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Ανέφερε τη λήξη των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές της ενέργειας, τα οποία αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των φορολογικών μειώσεων που εισήχθησαν πέρυσι. Και βλέπει το δημόσιο χρέος να μειώνεται στο 104,3% του ΑΕΠ φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ήταν στο 3,60% την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου 3,18% πριν από έξι μήνες. Κορυφώθηκε στο 18% το 2012 στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η Standard & Poor’s έχει βαθμολογία BBB+ για την Πορτογαλία και η Moody’s έχει βαθμολογία Baa2, και οι δύο με θετικές προοπτικές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή