Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την χώρα να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια.

«Οι κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε Baa2 από Ba1 αντανακλά ευρείας βάσης, συνεχείς βελτιώσεις στο πιστωτικό της προφίλ λόγω των διορθώσεων και των συνεχιζόμενων οικονομικών, δημοσιονομικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2012 ο οίκος Moody’s ήταν ο πρώτος που κατέταξε την οικονομία της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια» δίνοντας το έναυσμα και για τους υπόλοιπους που ακολούθησαν.

Αν και ήταν η πρώτη που υποβάθμισε, η Moody’s είναι και η τελευταία που έφερε την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα καθώς οι άλλοι οίκοι προηγήθηκαν.

Ικανοποίηση

«Εκφράζω βαθιά ικανοποίηση για το γεγονός της διπλής αναβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα, από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αυτό επιτεύχθηκε με τις θυσίες του κυπριακού λαού, τον οποίο θερμά ευχαριστώ, καθώς και με τη συνετή, υπεύθυνη και με πειθαρχία δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μεταφραστεί σε προοπτική και ευκαιρίες, με την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Με την αναβάθμιση αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία κατατάσσεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες εντός της επενδυτικής περιοχής, με εξαίρεση της αξιολόγηση του Οίκου DBRS που κατατάσσει την Κύπρο σε επίπεδο τριών βαθμίδων μέσα στην επενδυτική περιοχή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Και προστίθεται: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει όπως η συνέχιση του πολέμου στη Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση, με τρόπο υπεύθυνο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση ανεργίας) και τα δημόσια οικονομικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο προωθώντας τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή