Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε σήμερα Κυριακή 1 Οκτωβρίου πως θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αύριο Δευτέρα στον νικητή των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο θα έχει την πρώτη ευκαιρία να δημιουργήσει έναν συνασπισμό που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Η Τσαπούτοβα δεν κατονόμασε το κόμμα SMER-SSD του Φίτσο που διεξήγαγε εκστρατεία με την υπόσχεση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ήρθε πρώτο με ποσοστό 22,94% των ψήφων σύμφωνα με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στο 99,98% των εκλογικών περιφερειών.

Σλοβακία: Την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη ζητά ο πρωθυπουργός

Το φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) συγκέντρωσε ποσοστό 17,96% των ψήφων, ενώ πέντε άλλα κόμματα κέρδισαν επίσης έδρες.

Καλά νέα για τη Μόσχα

Διεθνή ΜΜΕ μεταφράζουν τη νίκη του Ρόμπερτ Φίτσο στις εκλογές στη Σλοβακία ως καλά νέα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Newsweek.

Το γνωστό Μέσο τονίζει ότι ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν και θα συνεχίσει να της παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ρόμπερτ Φίτσo δήλωσε σήμερα πως θα περιμένει να λάβει από την πρόεδρο της χώρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εκτιμώντας πως οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ο Φίτσο δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, προσθέτοντας πως η θέση του δεν έχει αλλάξει.

Αντίθετα, ο ηγέτης του Progresivne Slovensko, Μιχάλ Σιμέτσκα έχει δηλώσει ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Με ποιον μπορεί να συνεργαστεί ο Φίτσο

Σύμφωνα με το Newsweek, δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο ή ποια κόμματα θα σχηματίσει συνασπισμό ο Ρόμπερτ Φίτσο. Ωστόσο, το κόμμα του Πέτερ Πελεγκρίνι, Hlas που βρέθηκε στην τρίτη θέση αναμένεται να είναι από αυτά που θα πλησιάσει ο νικητής των εκλογών. Το Newsweek θυμίζει ότι ο Πελεγκρίνι ήταν μέλος στο SMER-SSD ωστόσο αποχώρησε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, υπενθυμίζεται ότι ο Φίτσο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του το 2018. Ο Κούτσιακ πραγματοποιούσε έρευνες για την κυβερνητική διαφθορά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν