Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σε αυτόν τον ανοδικό κύκλο και το αφήγημα των κεντρικών τραπεζών για τη διατήρησή τους «σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» έχει αναζωογονήσει και το ενδιαφέρον των εταιρειών να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ως μια εναλλακτική χρηματοδότησης που κερδίζει έδαφος σε αυτή τη συγκυρία, καθώς π.χ. το αυξημένο κόστος δανεισμού δυσκολεύει επιχειρηματικές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων ή επενδυτικά πλάνα που απαιτούν αυξημένη μόχλευση.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κύμα εισαγωγών μετά την Optima Bank
Η Optima Bank
Την ερχόμενη Τετάρτη, οι μετοχές της Optima Bank, της πρώτης τράπεζας που εισάγεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ύστερα από 17 χρόνια (μετά το ΤΤ τον Μάιο του 2006), θα κάνουν το ντεμπούτο τους (σ.σ.: είχαν προηγηθεί εφέτος οι εισαγωγές των Austriacard Holdings, η Med και η Dotsoft) στην εγχώρια αγορά μετοχών, ενώ μια κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων δείχνει να βρίσκεται στον προθάλαμο του Χρηματιστηρίου.
Παρατηρείται ένα υγιές pipeline νέων εισαγωγών, που θα μπορούσε να τονώσει τα χρηματιστηριακά δρώμενα, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται οι εισαγωγές των ΑΕΕΑΠ Trade Estates, Noval Property, Orilina Properties, ενώ δύο εταιρείες (Real Consulting και Performance Technologies) από τον κλάδο της πληροφορικής που βρίσκονται στην εναλλακτική αγορά σχεδιάζουν τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά.
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος»Στις αρχές του 2024 αναμένεται η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τη διάθεση του 30% των μετοχών, που θεωρείται εισαγωγή-ορόσημο λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους αλλά και προσέλκυσης νέων ξένων και εγχώριων κεφαλαίων. Το επόμενο έτος αναμένεται επίσης η εισαγωγή της Lamda Malls, θυγατρικής της Lamda Development, η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως και οι νέες εισαγωγές εταιρικών ομολόγων, όπου ξεχωρίζει η πιθανή έκδοση τίτλου της ΔΕΗ.
Στόχος των Αρχών του ΧΑ είναι η προσέλκυση νέων εταιρειών από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Κατά καιρούς π.χ. το ενδιαφέρον για την εισαγωγή επιχειρήσεων από τον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων από μεγάλους ομίλους αλλά και η εισαγωγή μιας δεύτερης αεροπορικής εταιρείας (Sky Express), καθώς και νέες εισαγωγές από τον τομέα της βιομηχανίας, η προσέλκυση μέσω διπλής εισαγωγής (dual listing) εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού (και από τον τομέα της ναυτιλίας), δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς αποτελούν επίσης στόχο, ενώ η διάθεση μετοχών εισηγμένων ομίλων μέσω placements αποτελούν το κλειδί για την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών.
Προσέλκυση κεφαλαίων
Η απο-επένδυση των μεριδίων του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (κατέχει σήμερα το 40,39% της ΕΤΕ, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και 1,4% της Eurobank), καθώς μετά την επαναγορά του 1,401% των μετοχών της Eurobank αναμένεται και η διάθεση του 20% της Εθνικής, η διάθεση πακέτου μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ – όμιλο Λάτση της Helleniq Energy, αλλά και η πώληση πακέτων άλλων ισχυρών βιομηχανικών ομίλων, με σημαντικότερες πιθανές κινήσεις θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως και οι νέες εισαγωγές εταιρικών ομολόγων, όπου ξεχωρίζει η πιθανή έκδοση τίτλου της ΔΕΗ, θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την εγχώρια αγορά μετοχών.
Οι εισαγωγές νέων εταιρειών αλλά και η διάθεση πακέτων μετοχών για την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών ήδη εισηγμένων εταιρειών αποτελούν, εξάλλου, σημαντική παράμετρο για την είσοδο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ειδικό βάρος του ΧΑ στους δείκτες ανεπτυγμένων, προσελκύοντας έτσι περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς στις αναδυόμενες αγορές, που είναι σήμερα ενταγμένη η ελληνική αγορά, τα υπό διαχείριση ενεργητικά παγκοσμίως κυμαίνονται στα 6,3 τρισ. δολ. έναντι 52 τρισ. δολ. στις ανεπτυγμένες αγορές.
Καθεστώς watch list
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) για το ελληνικό αξιόχρεο, έχει αρχίσει και η διαδικασία ώστε οι σημαντικοί πάροχοι μετοχικών δεικτών (FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices) να αναβαθμίσουν το ελληνικό Χρηματιστήριο από την κατηγορία των αναδυομένων στις ανεπτυγμένες αγορές, στις οποίες θυμίζουμε πως ήταν ενταγμένο για 12 χρόνια προτού υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013. Τον ερχόμενο Ιούνιο π.χ. αναμένεται μάλιστα η Morgan Stanley Capital International να θέσει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε μια ενδιάμεση κατηγορία «υπό παρακολούθηση» (καθεστώς watch list), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές ξένων κεφαλαίων πριν από την τελική ανάκτηση του στάτους της ανεπτυγμένης αγοράς το 2025, αν και πολλά θα κριθούν και από τις απαντήσεις των «ισχυρών παικτών» των αγορών, δηλαδή των κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, όπως π.χ. η Capital και η Fidelity, σχετικά με το πού τοποθετούν οι ίδιες την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Παράλληλα, οι Αρχές του ΧΑ προχωρούν σε αναμόρφωση του κανονισμού του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ώστε να «σφίξουν τα λουριά» εκεί που πρέπει για ορισμένες εισηγμένες και να ελευθερωθούν δυνάμεις εκεί που είναι αναγκαίο, ενώ ορισμένα από τα φορολογικά κίνητρα αφορούν τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.
Επενδυτικά συνέδρια
Για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή επενδυτικά κεφαλαία αναμένονται δύο σημαντικά επενδυτικά συνέδρια από την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (σε συνεργασία με τη Morgan Stanley) όπως και πέρυσι, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στη Ν. Υόρκη σε συνεργασία με άλλη κορυφαία επενδυτική τράπεζα. Στη Ν. Υόρκη εξάλλου, στις 11 Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και την ΕΧΑΕ και με την υποστήριξη μεγάλων διεθνών τραπεζών (Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley, Nomura & Axia Ventures Group) και οργανισμών, θα λάβει χώρα και το 25ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link. Ξένοι επενδυτές θα έχουν one-on-one συναντήσεις με εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς επίσης και με τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Ορισμένες από τις εισηγμένες εταιρείες που θα βρεθούν στη Ν. Υόρκη είναι μέχρι στιγμής οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Attica Bank, AVAX Group, Dimand, Eurobank, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HELLENiQ ENERGY Holdings, Intrakat, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και PRODEA Investments.
ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024
Συγκρατεί την τραπεζική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Jumbo
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει βρει μέχρι τώρα τη χρυσή τομή για τη διαχείριση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως εκδηλώνονται
Άμυνα στο profit taking «παίζει» το ΧΑ
Μικρές πιέσεις, κυρίως από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Με Εθνική και Helleniq Energy διαπέρασε και τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, με τον γενικό δείκτη να διαπερνά το μεγάλο make or break επίπεδο των 1.460 μονάδων