Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη την υποτονική Κίνα και την παγκόσμια ζήτηση εν μέσω υψηλών ακόμη επιτοκίων και επιβράδυνσης του εμπορίου.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Ασία, εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό να αναπτυχθούν κατά 5% το 2023. Αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από το 5,1% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Για το 2024, η πολυμερής τράπεζα με έδρα την Ουάσιγκτον αναμένει τώρα ανάπτυξη 4,5% για την περιοχή, κάτω από την πρόβλεψή της για 4,8% τον Απρίλιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2023 για την Κίνα στο 5,1%, αλλά μείωσε την εκτίμησή της για το 2024 στο 4,4% από 4,8% προηγουμένως. Ο οργανισμός ανέφερε «μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς παράγοντες», τα αυξημένα επίπεδα χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και την αδυναμία στον τομέα των ακινήτων του ως λόγους για την υποβάθμισή του.

«Ενώ οι εγχώριοι παράγοντες είναι πιθανό να είναι η κυρίαρχη επιρροή στην ανάπτυξη στην Κίνα, οι εξωτερικοί παράγοντες θα έχουν ισχυρότερη επιρροή στην ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιοχής», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παρόλο που οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας έχουν ανακάμψει ως επί το πλείστον από το 2020 και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

Αυξανόμενα επίπεδα χρέους

Ο διεθνής οργανισμός επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, καθώς και την ταχεία άνοδο των επιπέδων εταιρικού χρέους, ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους μπορούν να περιορίσουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το αυξημένο χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ συνδέεται με μείωση της αύξησης των επενδύσεων κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ομοίως, μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ συνδέεται με μείωση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση των επενδύσεων, ανέφερε.

Η τράπεζα σημείωσε επίσης σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών στην Κίνα, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Το υψηλό χρέος των νοικοκυριών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, καθώς περισσότερα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των χρεών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές στις δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή