Μεγάλο ψαλίδι ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βάζει η κυβέρνηση.

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι 11+1 παρεμβάσεις για αυξήσεις εισοδημάτων – Τι ισχύει για Δημόσιο, συντάξεις και μητέρες [πίνακας]

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2024 συγκριτικά με τον προϋπολογισμό του 2023, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικά χαμηλότερες κατά 76% δαπάνες για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης. Και για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των οικονομικών ενισχύσεων προέρχεται από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του πλαφόν στη χονδρεμπορική ρεύματος.

Η μείωση των δαπανών βέβαια, αποδίδεται, όπως εξηγεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 η κυβέρνηση στην «αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας το 2023».

Ενισχύσεις για ενεργειακή κρίση

Με βάση τον προϋπολογισμό του 2023 το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του 2022 ανήλθε στα 10,6 δισ. ευρώ. Από αυτά βέβαια τα 4,8 δισ. ευρώ προήλθαν από τα κρατικά ταμεία. Τα 5,9 δισ. ευρώ προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Δηλαδή από το πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος που πουλάνε οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Συνολικά, τα 10,6 δισ. ευρώ δεν διατέθηκαν μόνο για τις επιδοτήσεις ρεύματος και θέρμανσης αλλά είχαν διατεθεί π.χ. και για τις επιδοτήσεις του κόστους λιπασμάτων, ζωοτροφών, έξτρα ενισχύσεις σε συνταξιούχους, σε ανασφάλιστους, δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ, επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κλπ.

Άρα το δημοσιονομικό κόστος ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα 5,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, το κόστος για την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την πληθωριστική κρίση του 2023 ανέρχεται σε 2,540 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 1,047 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως καλύπτονται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Δηλαδή το δημοσιονομικό κόστος καλύπτεται.

Περιλαμβάνεται επίσης δημοσιονομική παρέμβαση ύψους 789 εκατ. ευρώ για market pass, δαπάνη 280 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2023 – 2024 και επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών ύψους 76 εκατ. ευρώ.

Το ψαλίδι

Καθαρά για επιδοτήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης) η δαπάνη ανέρχεται στα 2,190 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν αφαιρεθεί το 1,045 δισ. ευρώ που καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας), τότε το δημοσιονομικό κόστος περιορίζεται στο 1,145 δισ. ευρώ.

Αν συγκριθεί με το δημοσιονομικό κόστος του προϋπολογισμού του 2023 που ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει το ψαλίδι των 3,6 δισ. ευρώ ή δραστικός περιορισμός κατά 76%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια