Όποιος παρανομεί σε θέματα αισχροκέρδειας θα το πληρώσει ακριβά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνη με θέμα «Πλημμύρα ανατιμήσεων οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά». «Εμείς αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια με αύξηση των εισοδημάτων, με ελέγχους για την αισχροκέρδεια και με μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος διαπιστώνεται να παρανομεί στους ελέγχους για την αισχροκέρδεια «θα το πληρώσει ακριβά».

Μέτρα για την ακρίβεια: Μείωση 5% στο ράφι – Πώς θα λειτουργεί το app κατά της αισχροκέρδειας

Ειδικότερα για τα μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού, είπε ότι πέραν των καλαθιών του νοικοκυριού και των μαθητών λέμε ότι «όποιοι προμηθευτές μειώσουν τα προϊόντα τους τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον έξι μήνες θα σηματοδοτηθούν με ένα ειδικό ταμπελάκι, το οποίο θα τοποθετηθεί κάθετο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και έτσι όταν ο πολίτης εισέρχεται στον διάδρομο του σουπερμάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να βλέπει ποιοι είναι οι κύριοι προμηθευτές που σέβονται τα νοικοκυριά και που προχωρούν όχι σε σταθεροποίηση, αλλά σε μείωση των τιμών των προϊόντων τους». Έτσι, προσέθεσε, «εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και νομίζω ότι τα μέτρα μας τελικά θα αποδώσουν πολύ περισσότερο, όπως και αποδίδουν και από τα μέτρα που έχει λάβει η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ένα σωρό άλλες χώρες που εσείς έχετε σαν φωτεινό παράδειγμα» είπε οκ. Σκρέκας απευθυνόμενος στον κ. Κατρίνη.

Ο κ. Κατρίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία βούλησης για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ακρίβειας που κυριαρχεί στα τρόφιμα, των υψηλών τιμών στα καύσιμα, τα ενοίκια και τις τηλεπικοινωνίες, των αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά και των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι είναι αποσπασματικοί και αναποτελεσματικοί, ειδικά στον τομέα της αισχροκέρδειας των τροφίμων.  Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό της απληστίας που κυριαρχεί στην αγορά, ενώ κρύβεται πίσω από μύθους και ψεύδη.

Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία, που να έχουν να κάνουν με την πρόσφατη καταστροφή

Δεν διαπιστώνονται μέχρι τώρα ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία, οι οποίες να έχουν να κάνουν με την πρόσφατη καταστροφή, ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμία, με θέμα «Η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας», ο κ. Σκρέκας είπε ότι οι έλεγχοι και οι τιμοληψίες στη Θεσσαλία είναι συνεχείς και ειδικά στα οπωροκηπευτικά, δεν διαπιστώνονται μέχρι τώρα ανατιμήσεις οι οποίες να έχουν να κάνουν με την καταστροφή.

Όπως είπε, οι μεταβολές των τιμών ακολουθούν τις τιμές των τιμών στη χοντρική. Συγκεκριμένα για τις ντομάτες, έφερε ένα παράδειγμα της 25ης Σεπτεμβρίου, σε 15 σημεία έλεγχου στη Μαγνησία, με τιμές από 1,50 ευρώ, 1,70 ευρώ έως και 2,20 ευρώ το κιλό, η ντομάτα κατηγορίας Α. Αντίστοιχα στην Καρδίτσα, ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό η ντομάτα, στις 20 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Σκρέκας, δεν διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον την τρίτη και μετά ημέρα, που βγήκαν τα συνεργεία και κάνανε ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν τιμές 3,50 ευρώ, 4,50 ευρώ και 5 ευρώ το κιλό η ντομάτα, που αναφέρθηκαν σε ορισμένα κανάλια. Αυτό, δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε χαλαρώσει τους ελέγχους υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις ελέγχων στη Θεσσαλία που επιβλήθηκαν πρόστιμα ως εξής: Έχουν επιβληθεί σε έξι περιπτώσεις πρόστιμα από 5.000 ευρώ (30.000 ευρώ συνολικά) σε μικρές επιχειρήσεις, που πουλούσαν το εμφιαλωμένο νερό πάνω από την οριζόμενη τιμή πώλησης. Επίσης, σε 11 καταστήματα διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ό,τι αφορά την μη αναγραφή σε πινακίδα σχετικά με την τιμή του εμφιαλωμένου νερού, μία παράβαση και πρόστιμο 100.000 ευρώ σε μία εταιρεία η οποία πουλούσε απομιμητικά προϊόντα, τέσσερις παραβάσεις για έλλειψη τιμής σε άλλα είδη (πέρα από το νερό) και μία παράβαση για έλλειψη πινακίδας με την επισήμανση “κατεψυγμένο” για ένα πωλούμενο είδος.

Από την πλευρά του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι οι ενοχές της κυβέρνησης ότι παρεμβαίνει στους μηχανισμούς της αγοράς την κάνει να επιβάλλει ήπια πρόστιμα, παρότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης είχαν πει ότι θα τσακίσουν τους αισχροκερδούντες. Ο κ. Σκρέκας σχολίασε ότι τα πρόστιμα στη Θεσσαλία ήταν σε μίνι μάρκετ τα οποία θα έχουν δυσκολία να τα αποπληρώσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια