Το μέλλον ανέκαθεν ήταν «άδηλον και κρύφιον» για τους ανθρώπους και την πορεία του πλανήτη. Ωστόσο, μικρά ή μεγαλύτερα επιτεύγματα έδειχναν τον δρόμο ή τουλάχιστον εμφάνιζαν κάποια μονοπάτια για την πορεία της ανθρωπότητας. Στην «αυγή» της νέας χιλιετίας άρχισε να κορυφώνεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, συνδυάζοντας την ικανότητα της μηχανής να «μαθαίνει» με τα «μεγάλα δεδομένα». Και κάπως έτσι άρχισαν να πληθαίνουν τα ερωτήματα: Πώς θα εξελιχθεί η νέα τεχνολογία; Θα πάρουν τον έλεγχο οι μηχανές; Θα έρθει το «Matrix» ή ο «Εξολοθρευτής»;

Μιλώντας στο «Βήμα», στο περιθώριο του American Mediterranean Investment Forum, ο βραβευμένος ισραηλινός επιστήμονας, με ειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δρ Ελι Νταβίντ, επεσήμανε πως η AI μπορεί να επιφέρει τρομερές αλλαγές στις ζωές μας, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ μίλησε με ιδιαίτερα ενθουσιώδη τρόπο σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδας και του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ποιες οικονομίες θα ωφελήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Οπως είπε, «η Ελλάδα σίγουρα αγκαλιάζει την τεχνολογική καινοτομία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί σε μία προσπάθεια να συμμετέχουν και να προωθήσουν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτού που θα αλλάξει δραματικά τον κόσμο μας τις επόμενες δεκαετίες. Χαίρομαι λοιπόν που βλέπω ότι η Ελλάδα προσπαθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, ο δρ Νταβίντ τόνισε πως ορισμένοι από τους πιο ταλαντούχους συναδέλφους του είναι Ελληνες. «Πολλούς τους γνώρισα στις ΗΠΑ, αλλά εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα. Το να βλέπεις Ελληνες να διαπρέπουν εκτός της χώρας σε ανεπτυγμένα τεχνολογικά κράτη αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες τις Ελλάδας. Πιστεύω ότι με τις σωστές ενέργειες και τα κατάλληλα κίνητρα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει κορυφαία χώρα στη νέα τεχνολογία και στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

«Η AI μπορεί να επιφέρει τρομερές αλλαγές στις ζωές μας»

Κίνδυνοι και έλεγχος

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιστήμονα, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και τεράστιους κινδύνους. «Ενα από τα πιο αισιόδοξα είναι η χρήση AI για την υγειονομική περίθαλψη, όπου αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πρωτόγονη. Πλέον, τις επόμενες δεκαετίες αναμένουμε επανάσταση και σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, αλλά και την αντιμετώπιση ασθενειών. Αναμένω ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί δραστικά. Στον αντίποδα, όλοι μιλούν για αυτόνομη στρατιωτική τεχνολογία. Αυτό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος. Φανταστείτε να έχουμε drones που παίρνουν αποφάσεις. Σίγουρα μπορούμε να το απαγορεύσουμε, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα το επιδιώκουν».

Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο δρ Ελι Νταβίντ παρέθεσε στοιχεία δημοσκόπησης, προκειμένου να δείξει πόσο διχασμένοι είναι οι απλοί πολίτες. «Η πρώτη ερώτησε έλεγε «πρέπει η ΑΙ να υπόκειται σε ρύθμιση;». Το 75% απάντησε ναι, οπότε οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση. Στη δεύτερη ερώτηση: «Ποιος πρέπει να ρυθμίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη; Η κυβέρνηση, η βιομηχανία ή κανείς;» οι απαντήσεις ήταν 19% η κυβέρνηση, 28% βιομηχανία και 53% κανείς. Και τέλος στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση να ρυθμίσει την ΑΙ;» το 97% των πολιτών απαντά «όχι». Οπότε, έχουμε το παράδοξο οι άνθρωποι να πιστεύουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά να μην εμπιστεύονται κανέναν και σίγουρα όχι την κυβέρνηση».

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα είναι ο κόσμος σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ίδιος έκανε λόγο για ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σχεδόν σε κάθε κλάδο. «Αυτό θα το δούμε ειδικά σε πιο παραδοσιακές βιομηχανίες, στη μεταποίηση, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες σε εκείνους τους τομείς που ήταν ως επί το πλείστον ανέγγιχτοι από την ΑΙ στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα,  πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε την τρέχουσα εκθετική βελτίωση, θα έχουμε την υπερευφυή τεχνητή νοημοσύνη».

Ο κ. Νταβίντ έδωσε ιδιαίτερη σημασία και σε μια προσωπική ιστορία, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η ταχύτητα των αλλαγών που βιώνουμε. «Το 2004, οργάνωσα ένα μεγάλο συνέδριο AI στο Ισραήλ. Εκεί, υπήρχε ένας Ολλανδός δημοσιογράφος που μου πήρε συνέντευξη και με ρώτησε αν πιστεύω ότι η ΑΙ θα γίνει ποτέ πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Είπα ναι. Ο εγκέφαλός μας είναι ένας υπολογιστής. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα έχουμε καλύτερο υπολογιστή. Ο ίδιος με ρώτησε “πότε θα γίνει αυτό;” και εγώ απάντησα σε 500 χρόνια. Ημουν σίγουρος, γιατί είποα μια ημερομηνία όπου και εγώ θα είχα πεθάνει, και αυτός και τα παιδιά μας. Κανείς δεν θα μπορούσε να μου πει ότι η πρόβλεψη ήταν λάθος. Ωστόσο, η συνέντευξη έγινε πρωτοσέλιδη και ο δημοσιογράφος είχε γράψει με μεγάλα γράμματα, ότι “Ισραηλινός ερευνητής αποκάλυψε ότι σε 50 χρόνια η ΑΙ θα γίνει πιο έξυπνη από τους ανθρώπους”. Απλώς αφαίρεσε ένα μηδενικο. Ολοιγελούσαν και μιλούσαν για τρελές προβλέψεις. Σήμερα κρατάω αυτήν την εφημερίδα που λέει ότι ήμουν ο πρώτος που προέβλεψε αυτή την εξέλιξη. Πριν από 20 χρόνια θεωρείτο επιστημονική φαντασία η βελτίωση που καταγράφηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε καν να προβλέψουμε πού θα είναι η τεχνητη νοημοσύνη την επόμενη 20ετία. Θα έχουμε μια επανάσταση».

Έντυπη Έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον