Περί τις 44.000 ευρώ έβαζε στα ταμεία της κάθε εργάσιμη ημέρα του 2022 η μία και μοναδική boutique της Hermès στην Ελλάδα, ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά συνεχίζουν ακμαιότατες και εφέτος.

Ο τζίρος της γαλλικής φίρμας – σύμβολο της απόλυτης πολυτέλειας με τις περίφημες δερμάτινες τσάντες, τα κοσμήματα, τα ρολόγια, τις πορσελάνες, τα ολομέταξα μαντήλια και τις γραβάτες, τα αρώματα, τα είδη ιππασίας, και τη συλλογή ready-to-wear παπουτσιών έφθασε στην ελληνική αγορά τα 13,6 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 23,2% σε σχέση με τα 11 εκατ. ευρώ το 2021.

Το κόστος των πωληθέντων διαμορφώθηκε στο ποσό των 7,33 εκατ. ευρώ, έναντι 6,05 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων να κυμανθεί στο 46,06% επί των πωλήσεων έναντι 45,15% της προηγούμενης χρήσης.

Δεν ενδιαφέρεται για τις πωλήσεις από δεύτερο χέρι η Hermes

Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του εμβληματικού καταστήματος στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου σε επίπεδο κερδοφορίας.

Τα προ φόρων κέρδη να ενισχύθηκαν κατά 29% στα 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2021, εμφανίζοντας άνοδο κατά 28,4%.

Με βάση την κερδοφορία του 2022, το μέρισμα που προτείνεται προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ανέρχεται σε 2.402.668,08 ευρώ (4,24 ευρώ ανά μετοχή).

Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2020, όταν το λιανεμπόριο είχε μπει στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας, ο τζίρος της Hermes Grece είχε κλείσει στα 7,63 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 28,49%, με τα καθαρά αποτελέσματα (μετά από φόρους) να διαμορφώνονται σε κέρδη 434.826 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 72,81%.

Η θετική πορεία των μεγεθών της Hermes διατηρείται και τη φετινή χρονιά, με βάση τις επιδόσεις που δημοσίευσε η μητρική εταιρεία, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 εμφανίζει αύξηση εσόδων 25% στα 6,7 δισ. ευρώ και 36% ενίσχυση στην καθαρή κερδοφορία η οποία ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ.

Η ακριβότερη τσάντα και η Αίγινα

Ο οίκος Hermès της οικογένειας Ντυμά (Dumas) έχει μια μοιραία σχέση με την Ελλάδα.

Η ελληνικής καταγωγής Ρένα Γρηγοριάδη-Ντυμά γνώρισε τον σύζυγο της Ζαν Λουί Ντυμά, επικεφαλής αργότερα του γαλλικού οίκου Hermes, σε ένα πάρτι στη φοιτητική εστία του Παρισιού, όπου σπούδαζε Αρχιτεκτονική, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Επίσης, είναι γνωστές οι σχέσεις του οίκου Hermès και των κληρονόμων του με την Αίγινα. Η οικογένεια, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του οίκου, αγαπά το νησί και εμπνέεται από τον αρχαίο ελαιώνα, διαθέτοντας πολυτελή κατοικία στην Παχειά Ράχη.

Σήμερα, ο οίκος Hermès που ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermès, συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μεταξύ αυτών η αξία της τσάντας Hermès Birkin. Πρόκειται για την πολυτελέστερη και ακριβότερη γυναικεία τσάντα με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μία μοναδική έκδοση της Himalaya Birkin είναι γνωστή ως η ακριβότερη τσάντα που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το 2022 «έπιασε» το ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 δολαρίων στον οίκο Sotheby’s.

Και προφανώς η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bain & Co, «η καταναλωτική βάση της αγοράς πολυτελείας αναμένεται να επεκταθεί σε 500 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2030. Αυτοί οι καταναλωτές διψούν για μοναδικά προϊόντα και εμπειρίες και θέτουν τις στρατηγικές VIC (Very Important Client) των εμπορικών σημάτων σε υπερδιέγερση»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις