Χάσμα χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων στη βιομηχανία και το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στη συνολική απασχόληση στη χώρα. Την ίδια στιγμή, καθόλου κολακευτικά δεν είναι τα στοιχεία σε σχέση με το επίπεδο των δεξιοτήτων και προσόντων των εργαζομένων στη βιομηχανία, αλλά και την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτιση στη χώρα μας εν συγκρίσει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΣΕΒ: Η βιομηχανία σήμερα και στο μέλλον

Θετική πρωτιά μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι η βιομηχανία παρέχει τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην έρευνα του ΣΕΒ με θέμα «η συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία», που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μισθοί

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί στη βιομηχανία, λαμβάνουν κατά μέσο όρο €26.100 το χρόνο (2022). Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα καταγράφει πτωτική πορεία διαχρονικά (-12% vs 2010), καθώς οι απολαβές υποχωρούν, ενώ στον τομέα της απασχόλησης οι απώλειες των προηγούμενων ετών καλύπτονται.

Σε σύγκριση με την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, στη 14η θέση, με την ετήσια αμοιβή να αποτελεί τα 2/3 των ετήσιων απολαβών των εργαζομένων στη βιομηχανία σε επίπεδο ΕΕ (€39.400).

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες της Δανίας εισπράττουν κάθε χρόνο άνω των €77.000 (1η θέση στην ΕΕ). Αντιθέτως, Τσεχία και Πορτογαλία υπολείπονται της
Ελλάδας, στη 18η και 21η θέση αντίστοιχα, με τις επιδόσεις τους όμως να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η βιομηχανία προσφέρει υψηλότερες απολαβές σε σχέση με τους περισσότερους κλάδους. Το 2022, η μέση ετήσια αμοιβή στη βιομηχανία υπερέβη το αντίστοιχο μέγεθος στο σύνολο της οικονομίας κατά 31,7%. Η διαφορά αυτή, κατατάσσει την Ελλάδα στην 1η θέση της ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 4,7%.

Από τις άλλες χώρες, στη Δανία, η βιομηχανία προσφέρει 24,7% υψηλότερες απολαβές συγκριτικά με το σύνολο της οικονομίας (3η θέση). Αντιθέτως, σε Τσεχία και Πορτογαλία οι απολαβές του κλάδου υπολείπονται συγκριτικά με την οικονομία (18η και 21η θέση αντίστοιχα).

Απασχόληση

Η ποσοστιαία συμμετοχή της βιομηχανίας στη συνολική απασχόληση καταγράφει υποχώρηση από 12,3% το 2010 σε 11,9% το 2022. Πάντως, μετά το 2014 ο κλάδος καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών σε θέσεις εργασίας, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο στην ΕΕ με 31%.

Η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση στην ΕΕ, με την επίδοσή της να αποτελεί μόλις το 71% του ευρωπαϊκού μ.ο. (16,8% το τελευταίο έτος).

Η βιομηχανία στην Τσεχία προσφέρει σχεδόν το 30% των θέσεων εργασίας (1η θέση πανευρωπαϊκά). Η Πορτογαλία κινείται πολύ κοντά στο μ.ο. της ΕΕ (12η θέση), ενώ η 20η Δανία υπερέχει ελαφρώς της Ελλάδας.

Όμως, αν και ο κλάδος σταδιακά καλύπτει τις απώλειες σε θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζει την κρίσιμη πρόκληση απορρόφησης νέων απασχολουμένων, καθώς η εν λόγω ηλικιακή ομάδα (15-24 ετών) καταλαμβάνει μόλις το 2,7% των θέσεων εργασίας, ποσοστό που τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ, όπου ομέσος όρος είναι 6,8%. Το 2022 στον κλάδο απασχολούνταν 11.100 νέοι εργαζόμενοι, αριθμός σημαντικά μειωμένος, κατά 46%, σε σχέση με το 2010.

Η βιομηχανία στη Δανία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους (8,1%), με τη χώρα να βρίσκεται στην 9η θέση της ΕΕ. Πορτογαλία και Τσεχία, στη 17η και 18η θέση αντίστοιχα, υπολείπονται της μέσης ευρωπαϊκής επίδοσης, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική πτώση τα προηγούμενα χρόνια.

Δεξιότητες – Προσόντα

Οι εργαζόμενοι υψηλών δεξιοτήτων αποτελούν το 22,5% των θέσεων του κλάδου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 23η. Το εν λόγω ποσοστό είναι αυξημένο κατά 3,5 π.μ. σε σχέση με το 2010. Η επίδοση αυτή υποδηλώνει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικο

Η τεχνολογική παράμετρος θα οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή της μεσαίας (αλλά και χαμηλής) κατηγορίας προσόντων, όπου η Ελλάδα με 50,6% βρίσκεται στην 1η θέση της ΕΕ.

Ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση

Τέλος, η ελληνική βιομηχανία κατατάσσεται 26η στην παροχή ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης στους εργαζομένους (μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις υλοποιούν σχετικές δράσεις), κάτι που σχετίζεται με τη γενικότερη έλλειψη δια βίου μάθησης στη χώρα. Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό 24% έναντι μ.ο. ΕΕ 67%.

Μάλιστα, μόνο το 19,4% των εργαζομένων λαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση από την επιχείρηση όπου εργάζεται (μ.ο. ΕΕ: 45,6%). Είναι πρόκληση η επαγγελματική κατάρτιση να αποτελέσει βασικό εργαλείο προσαρμογής των εργαζομένων στη νέα ψηφιακή ή πράσινη εποχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία