Για μια «στάσιμη και αποκλίνουσα» παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος προειδοποιεί ο ΟΗΕ, όπως προκύπτει από την Έκθεση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης του οργανισμού, Richard Kozul-Wright, επεσήμανε, μιλώντας στο CNBC, ότι η πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 2,5% έναντι 2,4% το 2023 είναι αισιόδοξη, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά αδύναμη.

ΟΗΕ: «Καμπανάκι» για την Παγκόσμια Ανάπτυξη – «Η ανθρωπότητα θα κινδυνεύσει αν δεν αναληφθεί δράση άμεσα»

Σε ό, τι αφορά την αμερικανική οικονομία, η ομάδα προβλέψεων του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι μπορεί οι εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε μια πιθανή ύφεση το επόμενο έτος, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε αυτό. Προειδοποιεί, όμως, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες ανησυχίας, όπως η συνεχιζόμενη απεργία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η πιστωτική σύσφιγξη, η επανεκκίνηση των αποπληρωμών των φοιτητικών δανείων και η απειλή για κλείσιμο της κυβέρνησης.

Η Ευρώπη στα όρια της ύφεσης

Ο Richard Kozul-Wright επισημαίνει πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής στην παρούσα συγκυρία, παρόλο που οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται από την πορεία της ευρωζώνης.

«Πρέπει να δούμε μια ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις είναι στάσιμες. «Η ευρωζώνη δεν συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομία φέτος. Είναι στο χείλος της ύφεσης».

Κατά την άποψή του, η εστίαση στην οικονομική υγεία της Κίνας σε βάρος της προσοχής που δίνεται στην οικονομική υγεία της ευρωζώνης είναι λάθος. «Η Κίνα θα αναπτυχθεί 12 φορές πιο γρήγορα από την ευρωζώνη φέτος», είπε, σημειώνοντας ότι ενώ αμφισβητεί ένα μέγεθος ανάπτυξης κατά 5%, θα έχει κάποιας τάξης ανάπτυξη.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι στάσιμοι ή μειωμένοι πραγματικοί μισθοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική λιτότητα, είναι λόγοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Προβλήματα χρέους

Η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι παρά τις πρόσφατες μισθολογικές αυξήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι μισθοί υπολείπονται του πληθωρισμού και οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν σημαντική πρόκληση σημαντική πρόκληση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τη νομισματική σύσφιγξη στις προηγμένες οικονομίες.

Το διευρυνόμενο χάσμα πλούτου απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών και τις φιλοδοξίες για επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), έκρουσε τον  κώδωνα του κινδύνου ο Kozul-Wright.

Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το χρέος των οικονομικών στα σύνορα της Ευρώπης έχει τριπλασιαστεί και επιβαρύνεται περαιτέρω από την αύξηση των επιτοκίων, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την υποτονική ανάπτυξη των εξαγωγών. Σχεδόν το ένα τρίτο των παραμεθόριων οικονομιών βρίσκεται στον γκρεμό της στενότητας του χρέους, επισημαίνεται.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται…

Με την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αλλεπάλληλα σοκ σε αγορές βασικών εμπορευμάτων, όπως στα σιτηρά, ο ΟΗΕ κρίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία τώρα η διαφάνεια στη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου. Επικαλούμενοι κερδοσκοπικές πρακτικές εταιρειών κολοσσών στον κλάδο των τροφίμων, οι συντάκτες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Richard Kozul-Wright, «εταιρείες όπως οι Cargill, Bungee, Archer Daniels Midland και Louis Dreyfus λειτουργούν περισσότερο σαν hedge funds και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια». Πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά ορισμένων από τους μεγάλους εμπόρους εμπορευμάτων», οι οποίοι «βγάζουν θεαματικά χρήματα από την αστάθεια… έχουν σχεδόν γίνει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και να είναι έμποροι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή