Εκτός αγοραπωλησιών έχουν βρεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση…Αυτό «συμβαίνει διότι με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά η σύνταξη οποιουδήποτε συμβολαίου μεταβίβασης ή γονικής παροχής έχει μετατραπεί σε γολγοθά για ιδιοκτήτες, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφους», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς. «Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις συναλλαγές είναι πλέον η νέα πραγματικότητα στην αγορά». Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της κτηματαγοράς, κάθε μέρα το πρόβλημα επιδεινώνεται, με χιλιάδες ιδιοκτήτες να μπαίνουν στη λίστα με όσους δεν μπορούν – για τυπικούς λόγους – να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ακίνητα: Τα 4.000 ευρώ το τ.μ. αγγίζει η τιμή σε Νότια προάστια και Κυκλάδες [πίνακες]

Όπως επισημαίνουν από την ΠΟΜΙΔΑ, η πλήρης εφαρμογή της «Ταυτότητας Κτιρίου» (επιβάλλει λεπτομερή εμβαδομέτρηση και αποτύπωση όλων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, και ιδιαιτέρως των οριζόντιων ιδιοκτησιών), η σύγκριση με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια (κατόψεις επισυνάπτονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις), με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, τις κτηματογραφικές εγγραφές καθώς και τις βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ κ.ά. (ως προς τη διαμερισμάτωση και το εμβαδόν της επιφανείας τους – ακόμα κι αν στην πράξη είναι μικρότερο), έχουν «εγκλωβίσει» τους ιδιοκτήτες.

«Η σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων έχει καταστεί σήμερα αδύνατη αν δεν προηγηθεί διόρθωση των προηγούμενων συμβολαίων απόκτησης του ακινήτου ή υπογραφή πράξεων τροποποίησης των οριζόντιων ιδιοκτησιών από όλους τους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, ακόμα κι αν πρόκειται για ελάχιστες μικροδιαφορές» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς. «Ολα αυτά που απαιτούνται είναι ουσιαστικά αδύνατο να γίνουν στην πράξη, ιδιαίτερα στα οροφοδιαμερίσματα, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα της νέας κατ’ όνομα και μόνο “μονομερούς” τροποποίησης, αφού δεν υπάρχει γείτονας για να συνυπογράψει».

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ

Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να τεθεί σε ισχύ νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία με υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών και με υπεύθυνη δήλωση των μηχανικών τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να προβούν σε νόμιμες μεταβιβάσεις των ακινήτων τους. Κάθε ιδιοκτήτης ανεξάρτητου ακινήτου θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και τη μορφή του ακινήτου του, διορθώνοντας το συμβόλαιο με το οποίο απέκτησε. Κάθε συνιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας σε πολυκατοικία θα μπορεί συμβολαιογραφικά να διορθώσει μονομερώς στο ορθό την ακριβή πραγματική επιφάνεια και διαμερισμάτωση της ιδιοκτησίας του, χωρίς να θίγονται τα χιλιοστά επί του οικοπέδου.

Σήμερα, μετά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, επιτρέπεται η τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας πολυκατοικιών να υπογραφεί μόνο από τους ιδιοκτήτες των όμορων διαμερισμάτων του ορόφου με τη διαφορετική διαμερισμάτωση που ονομάζεται «μονομερής τροποποίηση» αλλά στην πραγματικότητα είναι… διμερής, και όχι όλων των συνιδιοκτητών ολόκληρου του κτιρίου. Δηλαδή για να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει πρώτα να γίνει η διόρθωση της σύστασης με την ταυτόχρονη υπογραφή των ιδιοκτητών που τους αφορά η αλλαγή των τετραγωνικών μέτρων στον όροφο, αν αυτό είναι εφικτό… Διότι αφορά μόνο τα διπλανά διαμερίσματα. Δεν ισχύει αν τα διαμερίσματα βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους, όπου απαιτείται η συναίνεση όλων των ιδιοκτητών, γεγονός που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα