Ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος ιός είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, o οποίος οδηγεί μεγάλο ποσοστό των ασθενών στο νοσοκομείο και η νοσηλεία τους είναι ιδιαίτερα ακριβή, καθώς προκαλεί σημαντικές επιπλοκές από τη λοίμωξη, στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα αλλά και στην καρδιά, ενώ εντείνει τις άλλες παθήσεις από τις οποίες πάσχουν συνήθως οι ασθενείς.

Μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό αυτό διατρέχουν οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, για τους οποίους τα ποσοστά θνησιμότητας από τη λοίμωξη με συγκυτιακό ιό πλησιάζουν το 10%.

Στις επιπτώσεις της λοίμωξης από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αλλά και τις αυξημένες δαπάνες του συστήματος υγείας εξαιτίας του ιού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έγκριση του εμβολίου και στη χώρα μας. Το εμβόλιο αναμένεται να πάρει τιμή στο τέλος του έτους και να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2024. Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 85% και αυξάνεται με την άνοδο της ηλικίας, ενώ η κάλυψη που παρέχει διαρκεί τουλάχιστον για ένα έτος.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς τώρα πλέον έχουμε τη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού με μοριακό έλεγχο, τα συμπτώματα, τη διαχείριση αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει η λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) παγκοσμίως, στα εθνικά συστήματα υγείας, ιδίως για ασθενείς άνω των 60 ετών, ασθενείς με συννοσηρότητες, αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους Με τα δεδομένα αυτά, υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης της νόσου, μέσω του εμβολιασμού.

Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη με εμβόλια, τα συστήματα υγείας εξοικονομούν 4 – 52 ευρώ

Από αριστερά: Ειρήνη Μιτσίκη Vaccines Medical Lead GSK Ελλάδος, Ηλίας Λένας Εμπορικός Διευθυντής Εμβολίων Ενηλίκων GSK Ελλάδος, Antonino Biroccio Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής GSK Ελλάδος, Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, Government Affairs και Market Access Director GSK Ελλάδος, Νικόλαος Τζανάκης, Καθ. Πνευμονολογίας Ιατρικής Κρήτης

Οι επιπτώσεις

Ο RSV είναι ένας κοινός χειμερινός ιός, που τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Όμως στη συνέχεια, εξελίσσεται ραγδαία, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στους ενήλικες και κυρίως στους ηλικιωμένους και η έκβαση μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεδομένου ότι το 2025 στην Ευρώπη ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός θα είναι πάνω από 50 ετών, τα συστήματα υγείας αναμένεται να δεχθούν σημαντική πίεση εξαιτίας του ιού, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να επισημαίνουν την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον εμβολιασμό ενηλίκων στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της κατάλληλης ενημέρωσης του ενηλίκου πληθυσμού για τις νόσους που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εμβολιασμός ενηλίκων

Στη συνέντευξη, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος Antonino Biroccio αναφέρθηκε στη αξία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην εξάλειψη πολλών ασθενειών, αλλά και στην αντιμετώπιση της Covid-19, ενώ εστίασε στους λόγους για τους οποίους ο εμβολιασμός ενηλίκων διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού εθνικού συστήματος υγείας. Επιπλέον, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και την εστίαση στην πρόληψη με όχημα τον εμβολιασμό, σημείωσε πως η θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμού ενηλίκων θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για τα όλα τα συστήματα της Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι ζούμε σε κοινωνίες οπού οι πληθυσμοί γηράσκουν, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή οι ενήλικες άνω των 60 ετών ξεπερνούν πλέον τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ παγκοσμίως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών σχεδόν θα διπλασιαστεί (από 12% σε 22%), φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Από την πλευρά της, η Government Affairs και Market Access Director της GSK Ελλάδος Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση στον χρόνο που απαιτείται σε σχέση με άλλες χώρες για την πρόσβαση του πληθυσμού σε νέα εμβόλια, ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο να προτυποποιηθούν και να διασυνδεθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη των νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τη Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

Επιπλέον, ανέδειξε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας που αποκόμισε η χώρα από την πανδημία, με την περαιτέρω αξιοποίηση των Μητρώων Εμβολιασμού και την θέση συγκεκριμένων εμβολιαστικών στόχων. Η κ. Παπαγιαννοπούλου επισήμανε τη συλλογική δράση που απαιτείται από όλους τους φορείς, προκειμένου να υπάρξει ένα άρτιο και τεκμηριωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό με απτά οφέλη για την κοινωνία.

Πολλαπλά οφέλη για το σύστημα υγείας

Ο Εμπορικός Διευθυντής Εμβολίων Ενηλίκων της GSK Ελλάδος Ηλίας Λένας επισήμανε πως για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, δύναται να αποδοθούν από 4 ως και 52 ευρώ στα συστήματα υγείας, ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της GSK στην ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, με την εταιρεία να διαθέτει παγκοσμίως πάνω από 20 εμβόλια και 23 νέα εμβόλια να βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε πως η GSK διαθέτει 18 εμβόλια, καλύπτοντας τα λοιμώδη νοσήματα που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ενώ σημείωσε πως στο τμήμα εμβολίων της GSK απασχολούνται περισσότεροι από 50 άνθρωποι, στις δύο εμπορικές διευθύνσεις που αφορούν ξεχωριστά τη διάθεση εμβολίων για παιδιά και ενήλικες.  Επεσήμανε μάλιστα, πως στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι αρκετά πιο υψηλή από αυτήν των ενηλίκων, γεγονός που υποδηλώνει το μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που υπάρχει για την εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων.

Η Vaccines Medical Lead της GSK Ελλάδος Ειρήνη Μιτσίκη παρουσίασε την αξία του δια βίου εμβολιασμού και εστίασε στα διαθέσιμα δεδομένα, που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συγκριτικά με το κόστος νόσησης και περίθαλψης, καθώς και τις εκατομμύρια ζωές που σώζονται ετησίως από εμβόλια ενηλίκων για ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα Α και Β. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στους λόγους που τα συστήματα υγείας οφείλουν να επενδύουν σε ένα σωστά δομημένο και πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων ενηλίκων, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που έχει ο υγιής γηράσκων πληθυσμός και οι κοινωνίες καθώς μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, μειωμένο κόστος περίθαλψης, διατήρηση παραγωγικότητας και ευημερία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus