Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, σε μια αντανακλαστική πρώτη αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή περιμένουν οι αναλυτές. Επισημαίνουν ακόμη ότι μπορεί Ισραήλ και Παλαιστίνη να μην είναι από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά πετρελαίου, όμως, καθίστανται, στρατηγικής σημασίας, λόγω της γεωργαφικής τους θέσης σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Πετρέλαιο: Μισός αιώνας από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση- Οι πρώτες εκτιμήσεις

Όπως δήλωσε η Vandana Hari, CEO της Vanda Insights, μιλώντας στο CNBC, «μπορεί να δούμε μια απότομη άνοδο των τιμών του αργού όταν οι αγορές ανοίξουν τη Δευτέρα»

Ειδικοί στην αγορά πετρελαίου εκτιμούν ότι -κατ’ αρχήν- ο συνολικός αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου από τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης πιθανότατα θα είναι περιορισμένος, υπό την προϋπόθεση ότι η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.

Θα υπάρξει κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου που θα ληφθεί υπόψη ως αθέτηση, έως ότου η αγορά πειστεί ότι οι εξελίξεις δεν προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ότι  οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, είπε η αναλύτρια.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, που εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Άμεση ήταν η αντίδραστη του Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 313 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Ο Νετανιάχου ορκίστηκε να «διεκδικήσει ένα τεράστιο τίμημα από τον εχθρό, και εντός της Λωρίδας της Γάζας». Αργά το Σάββατο, το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και αγαθών στη στενή λωρίδα όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ιράν, που παρασκηνιακά έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργο στις εξαγωγές πετρελαίου, έχει στηρίξει τη Χαμάς στο πλαίσιο της στρατηγικής του «Άξονα της Αντίστασης» ενώ χαιρέτισε τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της αντίστασης.

Πόσο αφορά το πετρέλαιο

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες πετρελαίου, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, είπαν αναλυτές στο CNBC, προειδοποιώντας ότι έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει περαιτέρω εξελίξεις.

Η Vandana Hari σημείωσε ότι ενώ η σύγκρουση δεν επηρεάζει άμεσα την παραγωγή ή την προσφορά πετρελαίου, εξακολουθεί να βρίσκεται «στο κατώφλι μιας σημαντικής πετρελαιοπαραγωγικής και εξαγωγικής περιοχής».

Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), η χώρα «σχεδόν δεν έχει παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος». Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Iman Nasseri, CEO της εταιρείας συμβούλψν ενέργειας για τη Μέση Ανατολή, Facts Global Energy, σπροέβλεψε ότι «ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένος εάν δεν δούμε τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών να επεκτείνεται γρήγορα σε έναν περιφερειακό πόλεμο όπου οι ΗΠΑ και το Ιράν και άλλοι υποστηρικτές των μερών εμπλέκονται άμεσα».

Αντίστοιχα, ο γάλλος επιχειρηματίας και διαχειριστής hedge fund Pierre Andurand είπε πως, δεδομένου ότι η περιοχή της σύρραξης δεν είναι μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο πόλεμος είναι απίθανο να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες. Αλλά θα μπορούσε, τελικά να έχει αντίκτυπο στην προσφορά και στις τιμές», είπε σε μια ανάρτηση στο  Twitter.

Ο Andurand είπε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά και οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη Ρωσία, θα οδηγήσουν σε περισσότερες έλξεις αποθεμάτων τους επόμενους μήνες.

«Η αγορά θα πρέπει τελικά να εκλιπαρεί για περισσότερη προσφορά στη Σαουδική Αραβία, κάτι που πιστεύω ότι δεν θα συμβεί κάτω από τα 110 δολάρια Brent».

Πάντως, η CEO της Vanda Insights, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «έχει τη δυνατότητα να διευρυνθεί σε περιφερειακές εχθροπραξίες».

Ήδη, άλλωστε, έχει εμπλακεί και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη επιβεβαίωσε ότι ανταπέδωσε τα πυρά και «χτύπησε την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities