Ελβετία: Συνωστισμός Ρώσων κατασκόπων

Σε έδρα του ενός πέμπτου των Ρώσων κατασκόπων που δρουν στην Ευρώπη έχει μετατραπεί η Ελβετία

Ελβετία: Συνωστισμός Ρώσων κατασκόπων

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Σε έδρα του ενός πέμπτου των Ρώσων κατασκόπων που δρουν στην Ευρώπη έχει μετατραπεί η Ελβετία, καθώς άλλες χώρες απελαύνουν διπλωμάτες της Μόσχας. Αυτό αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, επικαλούμενη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Πού πάνε οι Γερμανοί όταν μεταναστεύουν;

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διώξει εκατοντάδες Ρώσους διπλωμάτες που φέρονταν να εργάζονται ως κατάσκοποι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Ωστόσο, η Ελβετία φιλοξενεί τώρα περίπου 80 Ρώσους πράκτορες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελβετίας (NDB) στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη NZZ.

Απειλή

Ενώ ελβετικές πόλεις όπως η Γενεύη και η Βέρνη ανέκαθεν προσέλκυαν δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών που λειτουργούν ως κατάσκοποι στην Ελβετία έχει γίνει τώρα πιο έντονο θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελβετών πολιτικών.

«Αυτοί οι ξένοι πράκτορες αποτελούν απειλή για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ελβετίας», δήλωσε στη NZZ ο Εθνικός Σύμβουλος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Fabian Molina.

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Αν και παγκοσμίως γνωστή για την ουδέτερη στάση της, η Ελβετία έσπασε την παράδοση στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υιοθετώντας τις περισσότερες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και ορισμένων σχετικών προσώπων από την αρχή του πολέμου. Πέρσι η αξία των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων ανερχόταν σε περίπου 7,5 δισ. ελβετικά φράγκα.

Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν επεκτάθηκε στους διπλωμάτες, οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν ασυλία.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν επιβάλλει κυρώσεις με τη μορφή της απέλασης διπλωματών», δήλωσε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών στη NZZ, προσθέτοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να διατηρηθούν.

«Όταν η Ελβετία απελαύνει διπλωμάτες, το κάνει για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και οι περιπτώσεις αυτές δεν ανακοινώνονται δημοσίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην εφημερίδα.

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433