Συνολικά 140 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Λούτον ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας 25.000 επιβάτες, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές και καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.200 παρκαρισμένα αυτοκίνητα, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο όμορο πάρκινγκ.

Την απουσία αυτόματου συστήματος κατάσβεσης από τους χώρους του πάρκινγκ επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του πυροσβεστικού σώματος, που έσπευσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που προκλήθηκε από μια μεμονωμένη φωτιά σε πετρελαιοκίνητο όχημα, όπως έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας.

Βρετανία: Διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα που προκάλεσε ακυρώσεις πτήσεων δεν θα ξαναπροκύψει

Ακυρώσεις πτήσεων

Περισσότεροι από 25.000 επιβάτες επηρεάστηκαν μετά την αναστολή των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Λούτον τουλάχιστον μέχρι το βράδυ λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε όμορο πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Μπορεί η πυρκαγιά να έσβησε το πρωί της Τετάρτης, οι αρχές ωστόσο δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή πτήσεων που επρόκειτο να απογειωθούν ή να προσγειωθούν στο Λούτον. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 140 πτήσεις, δημιουργώντας κομφούζιο στο τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Λονδίνο.

Οι εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Wizz Air και η EasyJet, με τους επιβάτες να καλούνται να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Η Easyjet ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρέχει στους πελάτες των ακυρωμένων πτήσεων επιλογές για να κάνουν νέα κράτηση ή να λάβουν επιστροφή χρημάτων, καθώς και διαμονή σε ξενοδοχείο και γεύματα όταν απαιτείται. Ενώ η Ryanair ανέφερε ότι θα υπάρξουν κι άλλες πιθανές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων από και προς το Λούτον.

Ο Chris Meacey, από το Oxfordshire, δήλωσε στο BBC ότι έφτασε στο αεροδρόμιο στις 3 τα ξημερώματα για να δει φλόγες και εκρήξεις να προέρχονται από το πάρκινγκ, όπου ήταν σταθμευμένο το φορτηγάκι της δουλειάς του. «Ήταν φρικτό, έβγαιναν φλόγες, εκρήγνυνταν δεξαμενές βενζίνης», είπε. «Οι άνθρωποι έκλαιγαν για προφανείς λόγους – δεν ήξεραν τι συνέβαινε».

Ομοίως η Agnieske Szmit, δήλωσε ότι οι επιβάτες κοιμήθηκαν στο πάτωμα του κτιρίου του αεροσταθμού και σε παγκάκια μετά την ακύρωση των πτήσεων το βράδυ της Τρίτης.
«Προσπάθησαν να μας εκκενώσουν, αλλά δεν μας κατηύθυναν σχετικά, απλώς μας οδήγησαν έξω από το κεντρικό κτίριο».

Χωρίς σύστημα πυρόσβεσης

Βίντεο CCTV που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο προφανώς τραβήχτηκε μέσα στο χώρο στάθμευσης, έδειξε την πυρκαγιά να ξεκινάει από τους ψηλότερους ορόφους και από εκεί να εξαπλώνεται σχεδόν σε ολόκληρο το κτίριο. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από πετρελαιοκίνητο όχημα.

Ο Andrew Hopkinson, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Bedfordshire Fire and Rescue Service, δήλωσε ότι «έχουν υποστεί ζημιές 1.500 οχήματα, ενώ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει επηρεαστεί, γι’ αυτό και θέλουμε να τα απομακρύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι οι φλόγες «εξαπλώθηκαν γρήγορα και γρήγορα» σε ένα κτίριο που δεν διέθετε καταιωνιστήρες-μπεκ νερού σε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο θα είχε συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του περιστατικού και στην περιστολή των όποιων επιπτώσεων.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο μισός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ο οποίος απέχει λίγα λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, είχε καταστραφεί ολοσχερώς και το χειρότερο, ότι το κτίριο έχει υποστεί «σημαντικές δομικές βλάβες».

Σε ανακοίνωσή του στις 7.30σήμερα το πρωί, το αεροδρόμιο ανέφερε πως «ο αερολιμένας δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παραμένουν στο σημείο μετά τη χθεσινοβραδινή πυρκαγιά στο χώρο στάθμευσης του τερματικού σταθμού 2. Προτεραιότητά μας παραμένει η υποστήριξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού μας. Ως εκ τούτου, έχουμε λάβει τώρα την απόφαση να αναστείλουμε όλες τις πτήσεις το απόγευμα. Συνιστάται στους επιβάτες να μην ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο αυτή την στιγμή, καθώς η πρόσβαση παραμένει αυστηρά περιορισμένη».

Πρόβλημα στους αιθέρες

Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από την ακύρωση 1.500 πτήσεων και τον αποκλεισμό χιλιάδων επιβατών λόγω τεχνικού προβλήματος στα τέλη Αυγούστου, σε μια περίοδο αιχμής στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών επηρεάζοντας για μέρες τη διαθεσιμότητα πτήσεων και θέσεων.

Πρόσθετο πρόβλημα στις μετακινήσεις, η αναστολή πτήσεων διεθνών αεροπορικών προς το Τελ Αβίβ στη σκιά της επίθεσης της Χαμάς και του πολέμου που κήρυξε το ισραηλινό κράτος. Ανάμεσά τους η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines, όπως και όμιλος Lufthansa μαζί με τις Swiss International Air Lines και Austrian Airlines, η Air India, η Turkish Airlines και τόσες άλλες, προχώρησαν σε αναστολή των δρομολογίων τους, τηρώντας στάση αναμονής για κάθε επαναπρογραμματισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση