Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωαγορές σήμερα, ανατρέποντας την ενδοσυνεδριακή θετική τους απόδοση μετά τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ,  αν και υπήρξε κάποια ικανοποίηση μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι υπήρξαν «δεύτερες σκέψεις» για την αύξηση των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 7.644 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 15.425 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,37% στις 7.104 μονάδες.

Οι αγορές επίσης αφομοίωσαν τις τελευταίες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι συνέχισαν να ενισχύουν το μήνυμα ότι τα επιτόκια μπορεί να έχουν κορυφωθεί. Επίσης, η ΕΚΤ αποκάλυψε στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ότι ορισμένα μέλη ήταν υπέρ του να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά η γενική συναίνεση έκρινε ότι μια άλλη αύξηση ήταν η “ασφαλέστερη” επιλογή λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθεια.

Το διοικητικό συμβούλιο διαπίστωσε ότι μια νέα αύξηση θα καταδείξει τη δέσμευση της τράπεζας να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και «περιορίζει έντονα την ενίσχυση τυχόν ανοδικών κραδασμών στην πορεία του πληθωρισμού». Σημειώθηκε επίσης ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% «δεν πρέπει να εκτείνεται πέραν του 2025».

Το Ην. Βασίλειο

Πλήθος στοιχείων σήμερα από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 0,2% τον Αύγουστο. Στο τρίμηνο έως τον Αύγουστο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση προήλθε από την πτώση σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες παραγωγής, με τη μεταποίηση να είναι ο κύριος παράγοντας της μηνιαίας πτώσης (0,8%).

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 3,5 δισεκατομμύρια λίρες στα 10,4 δισεκατομμύρια στερλίνες το τρίμηνο έως τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά 2,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές