Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησε τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν, την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών που εξομάλυναν τις σχέσεις τους νωρίτερα φέτος.

Ο πρίγκιπας διάδοχος, γνωστός ως MBS, «υπογράμμισε την αταλάντευτη στάση του βασιλείου να υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση» και την υποστήριξη για μια συνολική ειρήνη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Εμπραχίμ Ραΐζι, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού Σαουδαραβικού Πρακτορείου Τύπου.

Χαμάς: Η Σύνδεση με τον «Άξονα της Αντίστασης» και ο ρόλος του Ιράν [γραφήματα]

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «τόνισαν την ενότητα του ισλαμικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «θεώρησαν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και το πράσινο φως των ΗΠΑ αιτία της καταστροφικής ανασφάλειας».

Οι σχέσεις της  Σαουδικής Αραβίας -Ιράν

Μετά από τρία χρόνια διπλωματικών επαφών που κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν επίσημα να εργαστούν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που διακόπηκαν το 2016.

Ωστόσο το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία πιέζονται από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στο πρότυπο των αποκαλούμενων «συμφωνιών του Αβραάμ, με τις οποίες το Ισραήλ σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τρεις αραβικές χώρες το 2020. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Τουρισμού Χαΐμ Κατζ βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία για διήμερη επίσκεψη, με την ευκαιρία της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Αυτή είναι ήταν πρώτη δημόσια επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στο σουνιτικό βασίλειο. Η επίσκεψη θεωρήθηκε ένδειξη της προσέγγισης του Τελ Αβίβ με το Ριάντ  για την οποία έκαναν λόγο, ξεχωριστά, πριν από μερικές ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

Το Ισραήλ και το Ιράν διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή στη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ  με επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και με δολοφονίες. Το Ιράν παρενοχλεί το Ισραήλ από το βορρά μέσω της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και από τα βορειοανατολικά, όπου οι μαχητές του Ιράν και της Χεζμπολάχ έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης κατά μήκος των συριακών συνόρων. Το 2021, το Ισραήλ και το Ιράν ενεπλάκησαν σε τιτανομαχίες ναυτικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχαν τόσο πολιτικά όσο και οιονεί στρατιωτικά σκάφη στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση