Έναν παρατεταμένο «μήνα του μέλιτος» διανύουν οι αμερικανικές τράπεζες, καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα και ισχυρή κερδοφορία. Όμως πολλά τραπεζικά στελέχη φοβούνται ότι η ειδυλλιακή αυτή εικόνα δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

Dimon: Προειδοποιεί για «μαύρες μέρες» από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup κατέγραψαν αθροιστικά κέρδη άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά τα έσοδα, ξεπέρασαν αθροιστικά τα 81 δισ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 14%. Υπό το φώς των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, οι μετοχές των τριών τραπεζών αυξήθηκαν κατά περίπου 3% σήμερα.

Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν τα δάνεια των τραπεζών πιο κερδοφόρα, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές και η οικονομία παραμένουν εκπληκτικά ισχυροί ακόμη, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύννεφα

Όμως σύννεφα σωρεύονται στον ορίζονται. Τα αποθέματα των Αμερικανών καταναλωτών από την περίοδο της πανδημίας αρχίζουν να εξαντλούνται, ενώ οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αλλά και τα αυξανόμενα κρατικά ελλείμματα εντείνουν την αβεβαιότητα.

«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες«, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον.

Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου προήλθαν κυρίως από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από τόκους, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων να εκτοξεύονται πρόσφατα στο υψηλότερο σημείο από το 2007. Τόσο η Wells Fargo όσο και η JPMorgan δήλωσαν ότι αναμένουν τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως το 2023.

Οι τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν τα επιτόκια των δανείων ταχύτερα από τα επιτόκια καταθέσεων. Όμως τώρα και το επιτόκιο των καταθέσεων αυξάνεται: Η JPMorgan καταβάλλει επιτόκιο 2,53% για τις έντοκες καταθέσεις της, έναντι 0,73% πριν από ένα χρόνο. Η Wells Fargo και η Citi πληρώνουν επίσης απότομα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.

Για τους μεγαλύτερους παίκτες, το να καταβάλλουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι εξοντωτικό, αλλά πιέζει την κερδοφορία. Τα πράγματα ίσως αποδειχθούν χειρότερα για τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες, πολλές από τις οποίες αρχίζουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Προς ήπια προσγείωση

Στη Wall Street κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καταγράφηκε πτώση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και έλλειψη μεγάλων συμφωνιών. Ωστόσο μια αργοπορημένη άνοδος των αρχικών δημόσιων προσφορών έκανε τα στελέχη να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Τα έσοδα της JPMorgan από τις συναλλαγές και την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν, ενώ η Citigroup σημείωσε κέρδη και στους δύο αυτούς τομείς.

Η JPMorgan δήλωσε ότι άλλαξε τη βασική πρόβλεψή της από μια ήπια ύφεση που ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο σε μια πολυσυζητημένη ήπια προσγείωση, με συνεχή ανάπτυξη μέχρι το 2024.

Οι καταναλωτές σε γενικές γραμμές συνεχίζουν να ξοδεύουν και να δανείζονται, κάτι που δείχνει ότι πολλοί είναι αισιόδοξοι για τις δικές τους οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, ορισμένα νοικοκυριά ξοδεύουν μόνο και μόνο για να συμβαδίσουν με την άνοδο των τιμών ή επειδή οι υψηλές τιμές των ακινήτων τους έκαναν να εγκαταλείψουν την ιδέα της αποταμίευσης στην προοπτική απόκτησης κατοικίας.

Οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν και στις τρεις τράπεζες. Τα συνολικά δάνεια πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν περισσότερο από τις δαπάνες τόσο στην JPMorgan όσο και στη Citigroup, ένα σημάδι ότι οι δανειολήπτες μεταφέρουν μεγαλύτερα υπόλοιπα κάθε μήνα.

Αποδυνάμωση της ζήτησης

Οι δανειολήπτες καθυστερούν ορισμένα δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πριν από την πανδημία, πιεζόμενοι από τα υψηλότερα επιτόκια. Ακόμα, περισσότερα δάνεια «κοκκίνισαν» το τρίτο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo Charlie Scharf δήλωσε ότι τα υψηλά επιτόκια συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εμπορικά και καταναλωτικά δάνεια.

Οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων διολίσθησαν κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στην JPMorgan και κατά 17% στη Citigroup. Στη Wells Fargo, η οποία δήλωσε ότι θα συρρικνώσει δραματικά τις ενυπόθηκες δραστηριότητές της φέτος, οι χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 70%.

Η Wells Fargo είδε επίσης αύξηση των διαγραφών στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της. Η τράπεζα έθεσε στην άκρη πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει πιθανές μελλοντικές ζημίες, κυρίως από δάνεια που συνδέονται με κτίρια γραφείων και πιστωτικές κάρτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ