Με συντονισμένες ρευστοποιήσεις, η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Δεν κατάφερε όμως να πάρει πίσω όλα τα εβδομαδιαία κέρδη

Το κλειδί στη βραχυρπόθεσμη εξίσωση είναι οι 1210 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Διότι αφενός ήταν ένα προϋπολογισμένο επίπεδο-αντίσταση, εν είδει επιβεβαίωσης από την προ εβδομάδων πτωτική διάσπαση των 1220.

Αφετέρου, ήταν η περιοχή όπου αναχαιτίστηκαν πανηγυρικά οι αγοραστές την Πέμπτη, και από το +2,65% ενδοσυναδριασκά, η ημέρα έκλεισε μετα βίας θετική.

Σε αυτήν τη φάση, ο Δείκτης έχει βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, και μένει να δούμε τα αντανακλαστικά της αγοράς εν όψει ετυμηγορίας του Οίκου αξιολόγησης S&P την άλλη Παρασκευή.

Η εν λόγω ετυμηγορία θα δείξει αν η Ελλάς μπαίνει επίσημα στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια, και οι πιθανότητες θετικής έκβασης είναι πολύ καλές.

Κάτι που έχει δείξει και το ταμπλό, άσχετα με την πλαγιολίσθηση των τελευταίων εβδομάδων.

Με το επιχείρημα ότι αν η αγορά πραγματικά προεξοφλούσε άρνηση του S&P να μας αναβαθμίσει, ή/και παράταση με χλιαρό λεκτικό, οι δείκτες δεν θα ευρίσκοντο εδώ, αλλά αισθητά χαμηλότερα.

Εν πάσει περιπτώση, η αγωνία κορυφώνεται, καθώς με βάση τη λογική, τα αποτελέσματα της απόφασης του Οίκου θα φανούν την άλλη Δευτέρα στο άνοιγμα, καθόσον η ανακοίνωση θα έρθει αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Και τα πονταρίσματα συνεχίζονται, συνυπολογίζοντας τη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε μια κρίσιμη καμπή όπου ήδη αναζητούνται αρκετά δισεκατομμύρια από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από ΕΤΕ και ΑΛΦΑ (σε πρώτη φάση).

Κι ίσως η απομείωση τιμών τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια καλή αφορμή για ισχυρές τοποθετήσεις, μιας και ..επανήλθαν κάποιες ισορροπίες μετά την έξαρση του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο DBRS, πρώτος προ εβδομάδων έδωσε το πράσινο φως, ως ο πρώτος επιλέξιμος (μετά από R&I και Scope Ratings) ενώ και ο Moody’s έδωσε διπλή αναβάθμιση, έχοντας την Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα σε κατάταξη από τους λοιπούς.

Κατά τα λοιπά, τα επενδυτικά βλέμματα έχουν πέσει σε μια φαρέτρα μετοχών, μεταξύ αυτών οι ΜΥΤΙΛ, CENER, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, TITC, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, κ.α., με άριστη συμπεριφορά στο ταμπλό και πολύ καλή χρηματοοικονομική εικόνα που θα διευκόλυνε επενδυτικές αποφάσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Οι προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον απραμένουν ως έχουν: βήμα σημειωτόν στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού από ΗΠΑ και Ευρώπη, με τα μακροοικονομικά δεδομένα να μην δίνουν λύση, και το Σικάγο να βλέπει 90% πιθανότητα να μην μεταβληθούν τα επιτόκια στην επικείμενη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την 1η Νοε. Επίσης, η κρίση στο Ισραήλ, αν και είναι νωρίς, φαίνεται να μην ενοχλεί πολύ τις αγορές, που προς το παρόν προεξοφλούν μια οριοθέτηση του προβλήματος “εντός των πυλών”, με τα επόμενα 24ωρα να είναι σημαντικά για την επιτέλους απόδοση καθαρής κατεύθυνσης στη Wall Street.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.