Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την «τρύπα» που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο και δίνει στις κινεζικές εταιρείες πρόσβαση σε τσιπ αμερικανικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) μέσω εταιρειών που βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές σε γνώση του θέματος που μίλησαν στο Reuters.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλονίστηκαν πέρυσι καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε νέους περιορισμούς στις αποστολές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και εργαλειομηχανών κατασκευής τσιπ στην Κίνα, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τις στρατιωτικές της προόδους. Οι περιορισμοί αυτοί πρόκειται να γίνουν αυστηρότεροι τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς οι αλγόριθμοι «εισβάλλουν» στην εργασία

Στον αρχικό γύρο των περιορισμών, η κυβέρνηση Μπάιντεν άφησε τις θυγατρικές κινεζικών εταιρειών στο εξωτερικό να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους ίδιους ημιαγωγούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν εύκολα να εισαχθούν λαθραία στην Κίνα ή να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβαση εξ αποστάσεως από χρήστες με έδρα την Κίνα.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι οι ημιαγωγοί που απαγορεύονται από τους κανονισμούς των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοραστούν από πωλητές στη φημισμένη περιοχή ηλεκτρονικών ειδών Huaqiangbei στη νότια κινεζική πόλη Shenzhen.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει τώρα τρόπους για να κλείσει το «κενό» αυτό, ανέφεραν πηγές, σε μια κίνηση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Οι προσπάθειες να κλείσει το κενό δείχνουν πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να αποκόψει την Κίνα από την κορυφαία τεχνολογία AI και πόσο δύσκολο είναι να καλυφθεί κάθε κενό στους ελέγχους των εξαγωγών.

«Σίγουρα, οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν τσιπ για χρήση σε κέντρα δεδομένων στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γκρεγκ Άλεν, διευθυντής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, σημειώνοντας ότι η Σιγκαπούρη είναι ένας μεγάλος κόμβος για το cloud computing.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει κατηγορήσει πρόσφατα τις ΗΠΑ για κατάχρηση των ελέγχων στις εξαγωγές και τις κάλεσε να «σταματήσουν την παράλογη καταστολή των κινεζικών εταιρειών».

Αν και θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ να αποστέλλονται αυτά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην ηπειρωτική Κίνα, είναι πολύ δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν αυτές τις συναλλαγές, είπαν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι με έδρα στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν νόμιμη πρόσβαση στα τσιπ που βρίσκονται σε ξένες θυγατρικές εξ αποστάσεως.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό», δήλωσε η Hanna Dohmen, Ερευνητική Αναλύτρια στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας (CSET) του Πανεπιστημίου Georgetown.

Αμερικανικοί φόβοι για τα κινεζικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να σταματήσουν την άνοδο της ικανότητας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης  από την Κίνα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τον στρατό της στο να αναπτύξει μη επανδρωμένα συστήματα μάχης, σύμφωνα με έκθεση στο The International Affairs Review, που συνδέεται με τη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου George Washington.

Η ικανότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας εξαρτάται από την πρόσβασή της σε ημιαγωγούς των ΗΠΑ. Το CSET βρήκε σε μια έκθεση του Ιουνίου 2022 ότι από 97 μεμονωμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που προμηθεύτηκαν μέσω κινεζικών στρατιωτικών διαγωνισμών σε μια περίοδο 8 μηνών το 2020, σχεδόν όλα σχεδιάστηκαν από τις εταιρείες Nvidia, Xilinx, Intel και Microsemi με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον εργάζεται για να κλείσει άλλα κενά που επιτρέπουν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Τον Αύγουστο, κάλεσε τις Nvidia και AMD να περιορίσουν τις αποστολές ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης πέρα από την Κίνα σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών στη Μέση Ανατολή.

Πηγές είπαν ότι οι νέοι κανόνες για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που αναμένονται αυτόν τον μήνα πιθανότατα θα εφαρμόζουν τους ίδιους περιορισμούς ευρύτερα σε όλες τις εταιρείες της αγοράς.

Είναι λιγότερο σαφές πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να κλείσει το κενό που επιτρέπει σε κινεζικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε παρόχους cloud των ΗΠΑ, όπως το Amazon Web Services, που παρέχουν στους πελάτες τους πρόσβαση στις ίδιες δυνατότητες AI. Ωστόσο, πηγές λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει και αυτό το ζήτημα.

“Οι Κινέζοι μπορούν να έχουν εντελώς νόμιμη πρόσβαση στα ίδια τσιπ από οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά”, δήλωσε ο Timothy Fist, συνεργάτης στο think tank Center for a New American Security με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης