Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε και «το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο» παρήγαγε αυτόν τον μήνα την πρώτη του ενέργεια.

Τοποθετημένο στη Βόρεια Θάλασσα, πάνω από 130 χιλιόμετρα μακριά από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας, το Dogger Bank Wind Farm έχει ακόμα αρκετό δρόμο για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αλλά η εγκατάσταση και η τροφοδοσία της πρώτης του ανεμογεννήτριας είναι από μόνο του ένα σημαντικό κατόρθωμα.

Κι αυτό καθώς οι στρόβιλοι Haliade-X της GE Vernova έχουν ύψος 260 μέτρα – αυτό είναι υψηλότερο από τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο – και έχουν πτερύγια μήκους 107 μέτρων.

Η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας στο Dogger Bank χρειάστηκε τεράστιο σχεδιασμό και προετοιμασία, με το Voltaire – ένα εξειδικευμένο σκάφος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον οικογενειακό όμιλο Jan De Nul – να παίζει βασικό ρόλο.

Με ανυψωτική ικανότητα 3.200 μετρικών τόνων, το Voltaire – που πήρε το όνομά του από τον Γάλλο φιλόσοφο του 18ου αιώνα  Βολταίρο- καλείται να εγκαταστήσει συνολικά 277 στρόβιλους Haliade-X .

Περιγράφεται από την Dogger Bank ως το «μεγαλύτερο σκάφος εγκατάστασης jack-up offshore που κατασκευάστηκε ποτέ», και από πολλές απόψεις, είναι η κορυφή μιας εκτεταμένης αλυσίδας εφοδιασμού που περιλαμβάνει πολλές επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς.

Τα logistics είναι πολύπλοκα και πολυεπίπεδα, με ιδιαίτερο θέμα το βάθος του νερού.

Η θάλασσα στην Offshore Development Zone Dogger Bank έχει βάθος έως και 63 μέτρα, που σημαίνει ότι η ικανότητα του Voltaire να εργάζεται σε βαθύτερα νερά είναι ζωτικής σημασίας.

Τα τέσσερα πόδια

Όπως γράφει το CNBC, εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα τέσσερα πόδια του.

Σύμφωνα με την Jan De Nul, τα πόδια του Voltaire — το οποίο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο COSCO Shipping στην Κίνα — του επιτρέπουν να σηκωθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Με κάθε σκέλος να έχει μήκος περίπου 130 μέτρα, τονίζουν την κλίμακα του εξοπλισμού που απαιτείται για την εγκατάσταση τεράστιων υπεράκτιων ανεμογεννητριών όπως το Haliade-X της GE.

Σε ένα διαδικτυακό Q&A πριν ξεκινήσουν οι εγκαταστάσεις στην Dogger Bank, ο Rutger Standaert του Jan De Nul μίλησε για τη σημασία τους. «Χάρη σε αυτά τα πόδια, το Voltaire μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε βάθος νερού 80 μέτρων», είπε ο Standaert, ο οποίος είναι διευθυντής κατασκευής σκαφών στην επιχείρηση.

Σημείωσε ότι οι δυνατότητες του Voltaire θα επιτρέψουν τις εγκαταστάσεις πιο έξω από τη θάλασσα, επιτρέποντάς του να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον αναδυόμενο πλωτό υπεράκτιο αιολικό τομέα.

«Από τις ακτές της Σκωτίας, για παράδειγμα, τα ακριβά πλωτά αιολικά πάρκα είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να αξιοποιηθεί ο υπεράκτιος άνεμος», είπε. «Το νερό είναι πολύ βαθύ για σταθερά αιολικά πάρκα, αλλά το Voltaire μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες».

Μεγάλη σκέψη

Μόλις ολοκληρωθεί, το αιολικό πάρκο Dogger Bank θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 γιγαβάτ (GW) και θα μπορεί να τροφοδοτεί έως και έξι εκατομμύρια σπίτια ετησίως, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Οι εργασίες για το έργο πραγματοποιούνται σε τρεις φάσεις: Dogger Bank A, B και C. Έχει επίσης προταθεί μια τέταρτη φάση του αιολικού πάρκου, γνωστό ως Dogger Bank D, που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη χωρητικότητά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green