Ψηφιακή λύση έχει έτοιμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ταχεία διεκπεραίωση των περίπου 200.000 ενστάσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα στα Γραφεία Κτηματογράφησης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαφωνούν με κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης των κτηματογραφικών πινάκων αλλά και όποιον έχει έννομο συμφέρον και θεωρεί ότι θίγεται. Η συσσώρευση των υποθέσεων, δίχως να εξετάζονται από τις Επιτροπές Ενστάσεων έχει οδηγήσει σε μπλακάουτ μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εμπλέκεται το Δημόσιο ή Δήμοι.

Ο κ. Κ. Κυρανάκης

Προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέταση των ενστάσεων έχει ήδη δημιουργηθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα βγει σύντομα στον …ψηφιακό αέρα και θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ενστάσεων, από την αρχή έως το τέλος, δηλαδή από την υποβολή τους από τους πολίτες, την εξέταση από τις τριμελείς Επιτροπές Ενστάσεων Κτηματογράφησης έως και το τελικό πόρισμα. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτή ώστε να ενημερώνονται σε όλα τα στάδια για την τύχη της ένστασης που έχουν υποβάλλει.

Ειδικότερα, τα μέλη των Επιτροπών Ενστάσεων (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και γραμματείς επιτροπών) θα εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα με τους κωδικούς «taxisnet» και θα παραλαμβάνουν τα πινάκια (το κάθε ένα θα περιλαμβάνει 10 υποθέσεις) μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα των ενστάσεων. Θα συνεδριάζουν διαδικτυακά και θα εξετάζουν ένα πινάκιο σε κάθε τηλεδιάσκεψη. «Εάν απαιτούνται για ορισμένες υποθέσεις και άλλες τηλεδιασκέψεις θα μπορούν να τις κάνουν. Ωστόσο θα αποζημιώνονται ανά πινάκιο», σημειώνει στέλεχος του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη διευκόλυνση της στελέχωσης των Επιτροπών, η οποία είχε «παγώσει» για χρόνια, είχαν προωθηθεί προ διετίας ρυθμίσεις που πλέον επιτρέπουν τη συμμετοχή και πολιτικών μηχανικών σε αυτές ενώ αυξήθηκαν και οι αμοιβές των μελών τους ώστε να είναι πιο ελκυστικές. Μετά τις ψηφιακές τηλεδιασκέψεις των Επιτροπών Ενστάσεων, θα εκδίδονται οι αποφάσεις τους, οι οποίες θα αναρτώνται στην πλατφόρμα. Η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διαδικτυακή διεκπεραίωση των ενστάσεων εκτιμάται ότι σύντομα θα ξεμπλοκάρει τις χιλιάδες «βαλτωμένες» ενστάσεις.

Ψηφιακή πλατφόρμα και για τις εκκρεμείς πράξεις

Παράλληλα, οι εκκρεμείς πράξεις (π.χ. συμβόλαια προς μεταγραφή κλπ.) προς καταχώρηση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ήδη προσεγγίζουν τις 150.000, αριθμός που θα πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του νέου έτους, όταν και θα γίνει η μετάπτωση των υπόλοιπων υποθηκοφυλακείων στον Φορέα. Όπως είχε επισημάνει ο κ. Κυρανάκης σε συνάντηση που είχε προ ημερών με δημοσιογράφους, για την επιτάχυνση των διαδικασιών νομικού ελέγχου συμβολαίων και άλλων πράξεων που εκκρεμούν, θα τεθεί σε λίγες ημέρες σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα για εξ’ αποστάσεως έλεγχο από δικηγόρους.

Συμβάσεις

Ήδη έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Μάλιστα, θα αυξηθεί η αμοιβή ανά πράξη, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δικηγόρων στη διαδικασία.

Παράλληλα, ο «Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου» αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την 1η Νοεμβρίου και σε πλήρη λειτουργία από το 2024. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, στόχος είναι «οι μεταβιβάσεις να γίνονται σε μία ημέρα», τουλάχιστον για τα «καθαρά» ακίνητα που είναι κτηματογραφημένα και δεν έχουν νομικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα