Ισχυρές αναταράξεις στον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζουν και τον ελληνικό τουρισμό προκαλεί ο πόλεμος που μαίνεται τα τελευταία 24ωρα στο Ισραήλ. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σχεδόν το σύνολο των δρομολογίων τους προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ και οι εταιρείες κρουαζιέρας αναδρομολογούν τα πλοία τους, αποκλείοντας από τα προγράμματά τους την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την έκταση των απωλειών στον τουρισμό, οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ είναι ορατές. Παράλληλα, ανακατατάξεις παρουσιάζονται και στον κλάδο της κρουαζιέρας, με την Ελλάδα να ωφελείται πρόσκαιρα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το Ισραήλ – μεμονωμένων ταξιδιωτών και γκρουπ – σε ελληνικά ξενοδοχεία είναι συνεχείς, ενώ κάποιοι πράκτορες δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τους ξενοδόχους.

Πώς ο πόλεμος στο Ισραήλ πλήττει τον ελληνικό τουρισμό

Παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι εφόσον οι πολεμικές επιχειρήσεις παραταθούν επί μακρόν, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει έως και το 2% των συνολικών διεθνών ταξιδιωτών και το 2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Πρόκειται ακριβώς για τα μερίδια των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στην ελληνική τουριστική αγορά, τα οποία κατά την τελευταία τριετία ενισχύθηκαν σημαντικά.

Δημοφιλείς προορισμοί

Ενδεικτικά της σημασίας της ισραηλινής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Φέτος, η συγκεκριμένη αγορά κατέγραφε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η εν λόγω αγορά τερμάτισε στην πρώτη θέση κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου (μεταξύ των αγορών εκτός της ΕΕ), με τους ταξιδιώτες από το Τελ Αβίβ να υπερβαίνουν τον αριθμό των ταξιδιωτών από τη Νέα Υόρκη!

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, σε εβδομαδιαία βάση, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος 58 δρομολόγια (αφίξεις και αναχωρήσεις) προς/από το Ισραήλ, οκτώ αεροπορικών εταιρειών (Aegean, Ryanair, El Al, Arkia, Bluebird, Tus Airways, Wizz Air, Israir). Μάλιστα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η επιβατική κίνηση από και προς το Ισραήλ υπερέβη τις 624.000, αριθμός ενισχυμένος κατά 65%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που οι ταξιδιώτες είχαν ανέλθει σε περίπου 378.000.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μόνο για το διάστημα από 2 έως 29 Οκτωβρίου είχαν προγραμματιστεί περισσότερες από 106.000 αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις από το Ισραήλ, με την Αθήνα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης να είναι οι τρεις προορισμοί προς τους οποίους θα κατευθυνόταν ο μεγαλύτερος όγκος ταξιδιωτών.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Ξενοδοχεία: Ποιες μεγάλες αλυσίδες παίρνουν… τα βουνά – Πού σχεδιάζουν επενδύσεις
Τουρισμός |

Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις

Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott