
Λίγες μέρες πριν φτάσει η ώρα για τη μεγάλη πληρωμή των αγροτών της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά σε νέες διευκρινήσεις για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2023 (ΟΣΔΕ 2023).
Ειδικότερα, οι διευκρινίσεις αφορούν μεταβολές (προσθέσεις και αφαιρέσεις), που μπορούν να γίνουν στα συνδεδεμένα καθεστώτα και στα οικολογικά σχήματα.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν16 εκατ. ευρώ σε 105.000 δικαιούχους
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τα συνδεδεμένα καθεστώτα, οι μεταβολές (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ήταν επιτρεπτή μέχρι τις 15.10.2023. «Τυχόν διορθώσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση», επισημαίνει ο Οργανισμός.
Σε σχέση με τα οικολογικά σχήματα διευκρινίζεται ότι οι μεταβολές (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, είναι επιτρεπτές μέχρι 18.10.2023. Η επεξεργασία των οικολογικών σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση.
Τι ισχύει με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμη η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού, δεν χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο, ενώ στη συνέχεια ο αποδέκτης μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr) κάνει την αποδοχή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρησης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση