Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, η Γερμανία έβαλε μπρος τις μηχανές σε μια ανακαινισμένη μονάδα άνθρακα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μονάδα ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο ανατολικό τμήμα της χώρας — το μπλοκ F Jänschwalde της LEAG — άρχισε να παράγει την Κυριακή.

Η εγκατάσταση, η οποία έχει χωρητικότητα 500 μεγαβάτ, λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα, τέθηκε σε αδράνεια τον Ιούλιο και τώρα είναι και πάλι «ετοιμοπόλεμη» για να βοηθήσει στην ενίσχυση των προμηθειών.

Η Γερμανία αντιμέτωπη με ένα κατεστραμμένο επιχειρηματικό μοντέλο

Αλλαγή πλεύσης

Η ιστορική ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη Γερμανία να αυξήσει προσωρινά την εξάρτησή της από τα «βρώμικα καύσιμα» μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό. Αν και αυτό αποτελεί οπισθοδρόμηση στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών, είναι μέρος της στρατηγικής της να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης.

Η δεύτερη μονάδα του λιγνιτικού εργοστασίου, το μπλοκ Ε με ισχύ άλλα 500 μεγαβάτ, είναι έτοιμη για λειτουργία και μπορεί επίσης να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η LEAG. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να επανενεργοποιήσει παλιά αποθεματικά εργοστάσια το χειμώνα 2024-2025.

Χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη βόρεια Ευρώπη τη Δευτέρα, με το θερμόμετρο να υποχωρεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, τεστάροντας την ενεργειακή υποδομή της περιοχής. Αυτό περιόρισε τη χωρητικότητα του δικτύου της Γερμανίας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται για να κρατήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία και τα σπίτια ζεστά.

Οι τιμές σποτ για τη Δευτέρα έφτασαν τα 133,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Epex Spot SE, την υψηλότερη τιμή σε πάνω από ένα μήνα, που επίσης αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ηλιοφάνειας και του ανέμου που περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια