Reuters Breakingviews

Το τέλος εποχής της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης είναι καθαρά αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία. Η οικονομική επιβράδυνση, η παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου έπληξαν το διεθνές εμπόριο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιφέρει νέους δασμούς και εθνικιστικές βιομηχανικές πολιτικές. Συνολικά, η διαδικασία της αποπαγκοσμιοποίησης θα κάνει τις οικονομίες λιγότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, εμπορεύματα και εργαζόμενοι στη μεταποίηση είναι πιθανό να ωφεληθούν.

Η παγκοσμιοποίηση είχε εκπληκτική πορεία.

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε 14 φορές, τροφοδοτούμενη από μια 45πλάσια επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτή η διαδικασία απέφερε απτά κέρδη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής αυξήθηκε από 24% τη δεκαετία του 1980 σε περισσότερο από 43% το 2020. Εν τω μεταξύ, οι πλούσιες οικονομίες απολάμβαναν μια εποχή παραγωγής χαμηλού κόστους, φθηνότερων καταναλωτικών αγαθών και αμελητέου πληθωρισμού. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια αυτή η διαδικασία έχει σταματήσει. Το παγκόσμιο εμπόριο ως ποσοστό του ΑΕΠ κορυφώθηκε στο 61% το 2008. Τον Ιούλιο, το εμπόριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από έτος σε έτος σε σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με το Ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής.

Αν και η εμπορική αντιστροφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008, άλλοι παράγοντες δημιουργούν νέα εμπόδια. Το πρώτο είναι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ξεφτίζει. Όταν ο Τζο Μπάιντεν αποκαλεί τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα», όπως έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιούνιο, και το Πεκίνο επιδιώκει ενεργά να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι περίεργο που εταιρείες και διαχειριστές χαρτοφυλακίου επανεξετάζουν το διμερές εμπόριο.

Ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου που ξεκίνησε το 2018 επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι, παρά τους φόρους επί των εισαγωγών, οι διμερείς εμπορικές ροές έφτασαν το ιστορικό υψηλό των 691 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αλλά αυτοί οι όγκοι ενισχύθηκαν από τον πληθωρισμό και συγκάλυπταν μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του εμπορίου. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν από το 21,6% στο 16,5% του συνόλου μεταξύ 2017 και 2022 και τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2007, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των οικονομολόγων Caroline Freund, Aaditya Mattoo, Alen Mulabdic και Michele Ruta.

Η επιφυλακτικότητα της υπερβολικής εξάρτησης από διασυνοριακούς προμηθευτές γεννά επίσης νέες εθνικές βιομηχανικές πολιτικές. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους και ο νόμος CHIPS και Science 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων έθεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή μιας κούρσας επιδοτήσεων για την προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων, τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και την ανανέωση της κατεστραμμένης μεταποιητικής βάσης της χώρας.

Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει αναπτύξει κρατική βοήθεια για να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηρίζοντας εθνικούς πρωταθλητές όπως η αυτοκινητοβιομηχανία BYD και η κατασκευάστρια μπαταριών Contemporary Amperex Technology. Αυτό πυροδότησε μια έντονη αντίδραση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανακοίνωσε έρευνα για τις κινεζικές πρακτικές τον περασμένο μήνα.

Μια σχεδόν ολική ανατροπή της αποπαγκοσμιοποίησης θα οδηγούσε σε πτώση των παγκόσμιων εισαγωγών έως και 30%, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Αυτό είναι απίθανο. Η μείωση πιθανότατα θα είναι σταδιακή: το παγκόσμιο εμπόριο άξιζε ακόμη το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ πέρυσι. Αλλά ήδη βγάζει μερικούς νέους νικητές.

Ας ξεκινήσουμε με τις χώρες.

Καθώς το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε, άλλοι έχουν εισαχθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού. Το μερίδιο του Βιετνάμ στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ διπλασιάστηκε στο 4% μεταξύ 2017 και 2022, σύμφωνα με νέα έρευνα των ακαδημαϊκών Laura Alfaro και Davin Chor.

Η Ταϊβάν και το Μεξικό έχουν επίσης κερδίσει από την προθυμία των ΗΠΑ να αντλήσουν περισσότερα αγαθά από έθνη που βρίσκονται γεωγραφικά ή πολιτικά κοντά. Το Βιετνάμ αύξησε το μερίδιό του στις εισαγωγές των ΗΠΑ σε ηλεκτρονικά είδη, ενδύματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ το Μεξικό τα πήγε καλά στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, το γυαλί και τον χάλυβα.

Σίγουρα, μια τέτοια διαφοροποίηση μπορεί να είναι λιγότερο ριζική από ό,τι φαίνεται, καθώς αυτοί οι νέοι κόμβοι παραγωγής εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προϊόντα κινεζικής κατασκευής. Το Βιετνάμ, για παράδειγμα, πήρε το 40% των αγαθών του από τη Λαϊκή Δημοκρατία το 2022, από μόλις 9% το 1994. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο των εισαγωγών του Μεξικού από την Κίνα αυξήθηκε από 1% σε 20%.

Η αναμόρφωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των πρώτων υλών.

Καθώς οι εταιρείες και οι χώρες επιλέγουν προμηθευτές με βάση περισσότερο τη γεωγραφική και πολιτική εγγύτητα παρά την τιμή, οι χώρες παραγωγής εμπορευμάτων της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή το Μεξικό, η Χιλή και η Βραζιλία, θα μπορούσαν να επωφεληθούν, σύμφωνα με τον Dario Perkins της GlobalData TS Lombard. Προβλέπει ότι η αποπαγκοσμιοποίηση, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα πυροδοτήσουν έναν νέο «υπερκύκλο», με τις τιμές πολλών εμπορευμάτων να αυξάνονται μακροπρόθεσμα.

Οι εταιρείες σε ευνοημένες βιομηχανίες – και οι εργαζόμενοί τους – επωφελούνται επίσης από τις βιομηχανικές πολιτικές. Ο αριθμός των εργοστασίων ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά ετήσιο μέσο όρο μόλις 0,5% ετησίως μεταξύ 2012 και 2017, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics. Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο αριθμός των εργοστασίων παραγωγής τσιπ και των παρόμοιων εγκαταστάσεων αυξήθηκε κατά 2,9% ετησίως, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,9%.

Συνολικά, ωστόσο, μια πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία θα αφήσει πολλές εταιρείες και καταναλωτές σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Οι μέτοχοι και οι πιστωτές παγκόσμιων εταιρειών ενδέχεται να υποφέρουν εάν η παγκοσμιοποίηση υποχωρήσει. Έως και το 40% της αξίας του εμπορίου των ΗΠΑ είναι μεταξύ πολυεθνικών και ξένων θυγατρικών τους, σύμφωνα με την Perkins της GlobalData.

Οι καταναλωτές θα αισθανθούν επίσης το τσίμπημα εάν πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για αγαθά. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 8,4% εάν οι μισθοί αυξηθούν ως απάντηση στο υψηλότερο κόστος παραγωγής ή μόλις 1,8% εάν οι αυξήσεις των μισθών είναι πιο συγκρατημένες. Ακόμη και υψηλότεροι μισθοί ενδέχεται να μην αποζημιώσουν πλήρως τους εργαζόμενους για τον αυξημένο πληθωρισμό.

Η παγκόσμια οικονομία κινείται σε έναν ανεμοδαρμένο δρόμο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές και εμπορικές λακκούβες, ενώ χώρες, εταιρείες και καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια πιο ανώμαλη πορεία. Αλλά δεν θα είναι όλοι χειρότεροι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners