Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες πρόσθεσαν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στις κεφαλαιοποιήσεις αγοράς σε ένα έτος που ορίζεται από τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Accel.

Η Accel, στην ετήσια έκθεσή της, Euroscape, ανέφερε ότι οι αξίες των τιμών των μετοχών μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon και η Nvidia αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 36% σε ετήσια βάση.

Το 70% των εργαζομένων χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία

Η Nvidia μπήκε για πρώτη φορά στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον αμερικανικό γίγαντα των ημιαγωγών να αξίζει πλέον πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα τσιπ υψηλής απόδοσης της Nvidia τροφοδοτούν πολλά προηγμένα μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία παράγουν νέο περιεχόμενο από τεράστιους όγκους δεδομένων εκπαίδευσης.

Ο δείκτης Euroscape της Accel, ο οποίος περιλαμβάνει τεράστια ονόματα cloud και software-as-a-service (SaaS), όπως οι Salesforce, Palantir και Unity, σημείωσε άνοδο 29% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Πέρυσι, η εικόνα για το cloud και το SaaS ήταν ζοφερή. Σύμφωνα με την Accel, οι εταιρείες είδαν 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια να εξαλείφονται από την αξία τους καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση μειώνεται.

Ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την κατάρρευση του dotcom

Ο τεχνολογικός δείκτης της Wall Street, Nasdaq Composite επέστρεψε στο 80% του ιστορικού του υψηλού μέσα σε 18 μήνες, σύμφωνα με την Accel, σημειώνοντας ταχύτερη ανάκαμψη από ό,τι μετά την κατάρρευση του dotcom τη δεκαετία του 1990.

Ο Nasdaq χρειάστηκε περίπου 14 χρόνια για να φτάσει σε αυτό το ορόσημο, σημειώνει η Accel.

Η χρηματοδότηση για εταιρείες cloud και SaaS στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επανήλθε επίσης στα προ του Covid επίπεδα.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική εποχή από το 2000», είπε ο Φιλίπ Μποτερί, συνεργάτης της Accel, μιλώντας στο CNBC.

«Αν κοιτάξετε πίσω στο 2000, χρειάστηκε πραγματικά πολύς χρόνος… για να επιστρέψει ο Nasdaq στο 80% της αιχμής του. Και τώρα, μετά την επαναφορά του 2021, χρειάστηκαν μόνο 18 μήνες για να φτάσουμε εκεί».

Το έτος του AI

Το AI ήταν η κύρια τεχνολογία που οδήγησε την απόδοση του cloud και του SaaS το 2023, σύμφωνα με την Accel — και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.

Ο κόσμος έχει κατακλυστεί με συζητήσεις για εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI, το Bard της Google και το Claude της Anthropic.

«Το Generative AI είναι κάτι που πραγματικά επαναπροσδιορίζει το λογισμικό», είπε ο Μποτερί. «Οποιαδήποτε εταιρεία λογισμικού αξιοποιεί την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, είτε είναι απλώς μια startup είτε μια νέα εταιρεία είτε μια υπάρχουσα εταιρεία… Θα πρέπει πραγματικά να το σκεφτείτε αυτό ως κάτι που είναι διάχυτο».

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στις παραγωγικές συμφωνίες χρηματοδότησης τεχνητής νοημοσύνης, με εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια. Η OpenAI συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό – 10 δισεκατομμύρια δολάρια – και η Inflection ήρθε δεύτερο με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρώπη, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς γύρους εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης βγήκαν από τη Γαλλία – Hugging Face (235 εκατομμύρια δολάρια), Poolside (126 εκατομμύρια δολάρια) και Mistral AI (113 εκατομμύρια δολάρια).

Ο αριθμός των εταιρειών unicorn επανήλθε στα προ-Covid επίπεδα, με την τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό νέων εταιρειών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην Ευρώπη και το Ισραήλ, το 40% των νέων μονόκερων ήταν στον κλάδο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στις Ηνωμένες  Πολιτείες ήταν το 80%.

Μετατόπιση εστίασης στην κερδοφορία

Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για την τεχνολογία, με τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τις αποτιμήσεις να μειώνονται απότομα καθώς οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί για τον κλάδο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την επέκταση σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ωστόσο, οι επενδυτές απομακρύνουν τα χρήματα από τα στοιχήματα υψηλής ανάπτυξης εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, που καθιστούν το κόστος του κεφαλαίου πιο ακριβό.

Αντίστοιχα, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρειών Euroscape μειώθηκαν από 68% κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 23% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από -9% σε +5% την ίδια περίοδο.

Φρένο στις εξαγορές των Big Tech

Φέτος, η δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών από τεχνολογικούς γίγαντες σκόνταψε σε εμπόδια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές είχαν στο μικροσκόπιο αυτές τις εταιρείες λόγω ανησυχιών ότι θα γίνουν πολύ μεγάλες.

Υπήρχαν μόνο 10 συναλλαγές που αφορούσαν μια εταιρεία Big Tech φέτος, σημείωσε η Accel. Πρόκειται για μια απότομη μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2021, οι εξαγορές με επικεφαλής την FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) έφτασαν τις 27 και το 2022 υπήρξαν 26 συμφωνίες στον κλάδο των Big Tech.

Μια συμφωνία που αντιμετώπισε μεγάλη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές ήταν η προσπάθεια της Microsoft να εξαγοράσει την Activision Blizzard, το τεράστιο στούντιο βιντεοπαιχνιδιών πίσω από τους επιτυχημένους τίτλους “Call of Duty”, “Candy Crush” και “Crash Bandicoot”.

Οι δύο εταιρείες σφράγισαν τελικά τη συμφωνία τους την περασμένη εβδομάδα, αφού οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές άναψαντο πράσινο φως. Αλλά αυτό έγινε μόνο μετά από μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI