Ο χρυσός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθώς η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τη ζήτηση για καταφύγιο, με τις ελπίδες για διπλωματική επίλυση να επιδεινώνονται μετά από το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,9% στα 1.939,75 δολάρια η ουγγιά στις 6:07 π.μ. στο Λονδίνο. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή αλλαγή. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,4%, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο κέρδισαν επίσης.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή βάζει φωτιά στις τιμές πετρελαίου

Η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που άφησε εκατοντάδες νεκρούς θέτει σε αμφιβολία ακόμα και την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη καθώς Άραβες ηγέτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν σε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το ταξίδι.

Η απειλή της κλιμάκωσης συνεχίζει να παρέχει στήριξη στον χρυσό, ο οποίος έχει κερδίσει περίπου 6% μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές αυτού του μήνα. Προηγουμένως, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν κοντά σε χαμηλό επτά μηνών, με μια απότομη πώληση σε ομόλογα να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει.

Ο χρυσός ανέβηκε επιπλέον καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία ενίσχυσαν την άποψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι συνήθως αρνητικό για τον χρυσό.

Σύμφωνα με την ANZ Banking Group οποιαδήποτε κλιμάκωση δείχνει ότι η αγορά ασφαλών καταφυγίων παραμένει ισχυρή. «Αυτό έρχεται εν μέσω ισχυρής ζήτησης από τη φυσική αγορά, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τους καταναλωτές τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα», ανέφερε το σχετικό σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities