
Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πραγματοποιηθούν απαντούν στο in πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραπέμπουν και στην τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Νίκο Παπαθανάση στη Βουλή ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το ελληνικό σχέδιο και η Ελλάδα, μέσα από την διαπραγμάτευση κατάφερε να εξασφαλίσει το 2021 περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με την ΕΕ.
Μαζί με το ΕΣΠΑ και το ΚΑΠ συνολικά οι πόροι είναι διπλάσιοι ως προς το ΑΕΠ από όσα υπήρχαν από το σχέδιο Μάρσαλ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απεντάσσει αντιπλημμυρικά έργα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
Κανένα έργο δεν θα μείνει εκτός
Στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, από το υπουργείο αναφέρουν, ως προς τα αντιπλημμυρικά πως κανένα έργο δεν θα μείνει εκτός και πως όλα τα έργα θα υλοποιηθούν. Αλλάζει μόνο το χρηματοδοτικό εργαλείο και αυτό συμβαίνει επειδή κάποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν και χρονοβόρες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα για να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.
Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά καθώς το Ταμείο λήγει τον Αύγουστο του 2026.
Όπως τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το νέο «κατόρθωμα» της κυβέρνησης αφορά στην απένταξη «πολλών και εξαιρετικά σημαντικών έργων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα».
Και υπογραμμίζουν πως μεταξύ αυτών είναι και «όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων – ειδικά σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης – είναι κάτι περισσότερο από αυταπόδεικτη».
Η Κουμουνδούρου επιμένει και αναφέρει ότι 2,5 μήνες από τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014-2020), η υστέρηση στην υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων είναι σημαντική και σχεδόν προεξοφλεί απώλεια πόρων.
Από την άλλη πλευρά, πηγές από το υπουργείο, αναφέρουν πως δεν είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθούν, αλλά θα γίνουν μέσω άλλων εργαλείων όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι μεταφέρονται σε άλλους πόρους. Παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, αλλά και στις παρουσιάσεις για την πορεία του Ταμείου και του ΕΣΠΑ, λένε ότι δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως προστίθενται έργα και μπορεί να διαπιστωθεί στην ανάγνωση των επισήμων ανακοινώσεων.
Επίσης αναφέρονται στην αναθεώρηση του σχεδίου του Αυγούστου και στη συνέχεια όπου εντάχθηκαν έργα για την πολιτική προστασία και τη Θεσσαλία.
Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Το ζήτημα έχει προκαλέσει πάντως μεγάλη συζήτηση και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύουν πυρά κατά της κυβέρνησης παραθέτοντας μάλιστα λίστα από συγκεκριμένα έργα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ζητούν «ξεκάθαρες απαντήσεις για τους λόγους των απεντάξεων, για το μέλλον αυτών των σημαντικών έργων, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που κινδυνεύουν να χαθούν αφού δεν προβλέπεται καμία παράταση» – τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν και οι πόροι να απορροφηθούν μέχρι τα τέλη του 2025.
Οι πληροφορίες πάντως δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξουν αναλυτικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, και ειδικά ως προς το σκέλος της κριτικής για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές